Asiatekstien ymmärtämisen strategiaopetus alakoulussa : katsaus vaikuttavuustutkimukseen - Kemppainen, Riia (2017)
Käsillä oleva pro gradu -tutkielma pyrkii paikkaamaan puutetta asiatekstien ymmärtämisen strategiaopetuksen tutkimuksessa alakoulun kontekstissa. Tut- kielma kokoaa yhteen niitä harvoja interventiotutkimuksia, joita aiheesta on tehty. Työ on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena luetun ymmär- tämisen strategiaopetuksen vaikuttavuustutkimukseen, jota on tehty alakou- luikäisten lasten yleis- ja erityisopetuksessa. Koko tutkielman läpäisevä kysy- mys on: Millaisilla lukustrategiaohjelmilla voidaan osoittaa olevan vaikutusta asiatekstien ymmärtämisen paranemiseen alakoulukontekstissa? Kysymykseen vastataan aineistosta johdetun narratiivisen synteesin avulla Snown (2002) lue- tun ymmärtämisen prosessimalliin sekä Cromleyn ja Azevedon (2007) DIME- malliin (Direct and Inferential Mediation) sitoen.