3D-renderöinti OpenGL-ohjelmointirajapinnalla - Kemppainen, Mikko (2017)
3D-tietokonegrafiikalla on lukuisia käyttökohteita esimerkiksi mallintamises- sa, animaatioissa ja peleissä. Vähänkään vaativampi 3D-renderöinti suoritetaan yleensä näy- tönohjaimen avulla. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten 3D-renderöinti tapahtuu käyttäen Open Graphics Library -rajapintaa. Moderneissa OpenGL:n versioissa grafiikkaa ohjelmoi- daan niin kutsuttujen varjostinohjelmien avulla. Tässä tutkielmassa esitellään varjostimien ohjelmoinnin periaatteet ja niiden ohjelmointiin käytettävän ohjelmointikielen OpenGL Sha- ding Languagen käyttö. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja lähteinä on käy- tetty pääasiassa konferenssijulkaisuja ja varsinkin OpenGL:n kotisivuilla suositeltuja kirjoja.