Organisaation kasvun vaikutukset suhteessa autonomisiin tiimeihin : case Naava - Tavast, Hanna (2017)
Tämän pro gradu- tutkielman tarkoituksena oli tutkia kohdeorganisaatio Naavan kasvua ja sen vaikutuksia organisaatiossa toimiviin autonomisiin tiimeihin. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, toteutuuko autonomisen tiimin määritelmä Naavassa toimivissa autonomisissa tiimeissä. Tutkimuksen teoreettisena pohjana käytettiin aikaisempaa tutkimusta organisaatioiden kasvusta ja autonomisista tiimeistä. Erityisesti kasvua tarkasteltiin Greinerin (1998) The Five Phases Of Growth -mallin pohjalta. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena, johon osallistui yhteensä 9 Naavan autonomisten tiimien jäsentä ja esimiestä. Tutkimus analysoitiin sisällönanalyysin ja teemoittelun keinoin. Tutkimuksen tuloksiksi saatiin, että Naavan tiimeissä on eroja työn suunnittelun ja aikataulutuksen, työtehtävien jakamisen ja suorittamisen, sekä tiimien esimiesten tehtävien välillä. Lisäksi Naavan kasvulla oli ollut vaikutusta tiimien jäsenten työnkuvaan, organisaation rakenteeseen, kommunikaatioon, sisäisen informaation kulkuun ja työntekijöiden omaan jaksamiseen. Tutkimuksen johtopäätöksinä voidaan todeta, että Naavan tiimit eivät kaikki sovi autonomisen tiimin määritelmään vaan noudattavat enemmän tavallisen tiimin normeja. Kasvulla on ollut negatiivisia vaikutuksia alaisten kokemaan suhteeseen johdon kanssa, organisaation sisäisen viestinnän kulkuun ja työntekijöiden omaan jaksamiseen. Greinerin (1998) mallin valossa Naava on läpikäymässä autonomian kriisiä, joka sen tulisi selättää, jotta se voisi jatkaa kasvuaan ja aloittaa delegaation vaiheen.