Knowledge discovery from physical activity - Jauhiainen, Susanne (2017)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käydään läpi Knowledge Discovery in Databases (KDD) -prosessi ja sen soveltamismahdollisuuksia fyysiseen aktiivisuuteen liittyvän datan kanssa. KDD-prosessi koostuu monesta eri vaiheesta, sisältäen esikäsittelyn, datan muunnoksen ja tiedonlouhinnan. Tässä tutkielmassa tiedonlouhinnan menetelmänä käytetään klusterointia, joka käydään läpi yksityiskohtaisesti. Vertailemme myös laajan joukon eri klusterointi indeksejä (CVAIs) sekä niiden eri toteutuksia k-means klusteroinnin kanssa ja esittelemme parhaat näistä yleisemmässä muodossa. Tutkielman empiirisessä osassa seitsemäsluokkalaisten koululaisten aktiivisuusdataa tutkitaan KDD-prosessia seuraten ja hyödyntäen monia eri datan muunnoksia ja klusterointimenetelmiä. Tarkoituksena on selvittää, voiko ohjaamattoman tiedonlouhinnan avulla löytää uutta ja hyödyllistä informaatiota datasta.