Opettajien kokemuksia oppilaiden itsesäätelytaidoista ja niiden tukemisesta ensimmäisellä luokalla - Riivari, Katja (2017)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luokanopettajien kokemuksia oppilaiden itsesäätelytaidoista ja niiden haasteista ensimmäisellä luokalla sekä saada tietoa opettajien keinoista itsesäätelytaitojen tukemiseen. Aineisto kerättiin haastattelemalla viittä luokanopettajaa kahdesta eri kaupungista keväällä 2016. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luokanopettajat kokivat oppilaiden itsesäätelyn haasteiden liittyvän tunteiden säätelyyn, käyttäytymisen säätelyyn, ryhmässä toimimiseen sekä toiminnanohjaukseen. Opettajien mukaan oppilailla ilmeni itsesäätely haasteita usein vapaammissa tilanteissa, joissa aikuinen ei ole valvomassa ja ohjaamassa. Luokanopettajat kertoivat pyrkivänsä tukemaan oppilaiden itsesäätelytaitoja erilaisin ohjaus- ja tukikeinoin, kuten konkreettisesti harjoittelemalla, muokkaamalla oppimisympäristöä sekä monialaisen yhteistyön avulla. Opettajat kokivat roolinsa itsesäätelytaitojen tukemisessa keskeiseksi ensimmäisellä luokalla. Saatujen tulosten perusteella pitäisi pohtia, miten kouluyhteisössä voitaisiin paremmin tukea oppilaiden itsesäätelytaitoja. Tällaisia keinoja voisivat olla esiopetuksesta kouluun liittyvien siirtymäkäytäntöjen ja monialaisen yhteistyön kehittäminen sekä opettajien täydennyskoulutus itsesäätelytaitojen kehityksestä ja sen tukemisen keinoista.