Klusterointi radiotaajuuspaikannuksessa - Kankaanpää, Jari-Matti (2017)
Mobiililaitteiden tarkalla paikantamisella on tärkeä rooli nykyisissä ja tulevissa langattomiin verkkoihin perustuvissa sovelluksissa. GPS-paikannus on yleisesti käytetty, mutta se suoriutuu kehnosti sisätiloissa ja saattaa ruuhkahuippujen aikana olla kykenemätön suorittamaan kaikkia paikannuspyyntöjä tehokkaasti. Mobiiliverkossa paikannus voidaan suorittaa kolmiomittauksen avulla, joka vaatii kuitenkin aktiivisen puhelun. Paikkatieto mahdollistaa verkko-operaattoreille ajantasaisen statistiikan keräämisen muuttuvassa radioverkkoympäristössä. Se auttaa myös parantamaan tilannetietoisuutta onnettomuuksien ja pelastusoperaatioiden aikana. Langattomien verkkojen massiivista dataa ei vielä ole käytetty kunnolla paikannusongelmien ratkaisemiseen. Tämän työn tarkoituksena on selvittää tunnettujen algoritmien paikannustarkkuus klusteroimalla signaalidataa, joka on kerätty empiirisesti WLAN- ja mobiiliverkon tukiasemista. Klusterointiin käytetään K-means-, K-medoids- ja Knn-algoritmeja, joista parhaat paikannustulokset saatiin Knn-algoritmilla. Se saavutti noin 17 metrin paikannustarkkuuden, joka on suunnilleen 20% parempi kuin K-means- tai Kmedoids-algoritmien saavuttamat paikannustarkkuudet.