Jaetun johtajuuden näkökulma päivystyksessä tapahtuvaan työvuorokohtaiseen johtamiseen : sairaanhoitajien käsityksiä johtajuudesta, roolista ja toimijuudesta vastuuhoitajajärjestelmässä - Hollström, Johanna (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää vastuuhoitajien käsityksiä jaetusta johtajuudesta ja rooliin liittyvästä toimijuudesta. Tutkimukseen osallistuneet sairaanhoitajat työskentelivät sairaalan päivystysyksikön vastuuhoitajajärjestelmässä. Vastuuhoitajana toimiva sairaanhoitaja työskentelee työvuorokohtaisesti työnjohtajana. Järjestelmää kehittäessä johtajuutta, valtaa ja vastuuta on jaettu työtehtävien muutoksen myötä. Tämä on samalla tuonut muutoksia vastuuhoitajarooliin, jota kuvataan käsitteellä roolitoimijuus. Tutkimus on toteutettu laadullisilla tutkimusmenetelmillä. Tutkimuksen aineisto koostuu 16 vastuuhoitajajärjestelmän parissa työskentelevästä päivystyshoitajasta. Haastattelut on toteutettu puolistrukturoidulla haastattelurungolla ja aineisto on analysoitu fenomenografisella analyysillä. Tutkimuksen tuloksina muodostui viisi eri kuvauskategoriaa jaetusta johtajuudesta. Nämä kuvaskategoriat olivat 1) työtehtävien jako, 2) tilannekuvan ylläpito, 3) erilaiset johtajuusstrategiat päätöksenteossa, 4) työyhteisön tuki sekä 5) suhtautuminen johtajarooliin. Roolitoimijuuteen liittyvät käsitykset olivat yhteydessä jaetun johtajuuden käsitteiden kesken. Roolitoimijuutta käsitettiin kolmen eri kuvauskategorian kautta muodostuvaksi liittyen persoonakohtaisiin eroihin, työssä oppimiseen sekä roolin neuvotteluun. Tutkimuksen johtopäätöksinä voidaan olettaa vastuuhoitajajärjestelmän sisältävän moninaisia eri käsityksiä siitä, kuinka jaettua johtajuutta tulisi toteuttaa ja kuinka roolitoimijuus muodostuu. Näiden tulosten myötä vastuuhoitajajärjestelmää sekä samantapaisia jaetun johtajuuden konteksteja voidaan kehittää ja ymmärtää työelämässä.