Fear of failing in a competitive achievement setting : the relations between fear of failure, achievement goals and achievement behaviours among adolescent male football players in Finland - Gruborovics, Tamás; Kolehmainen, Tuomas (2017)
Tutkimme, miten epäonnistumisen pelko on yhteydessä tavoiteorientaatioihin, pitkäjänteisyyteen, panostamiseen ja viihtymiseen teini-ikäisten poikien jalkapalloharrastuksessa. Olimme lisäksi kiinnostuneita siitä, miten yhteneväisiä pelaajien itsearvioinnit ja heidän valmentajiensa arviot olivat pelaajien pitkäjänteisyyteen, panostamiseen ja viihtymiseen liittyen ja vaikuttiko valmennusaika mahdollisiin näkemyseroihin. Epäonnistumisen pelko on tyypillinen haittailmiö kilpailullisessa toiminnassa, se edeltää usein epäedullisten tavoiteorientaatioiden syntymistä ja on yhteydessä viihtymisen vähenemiseen ja harrastuksen lopettamiseen. Tavoiteorientaatiot kertovat tarkempaa tietoa motivaation laadusta, kuten siitä, onko toiminnan tavoitteena omien taitojen kehittäminen vai pärjääminen suhteessa muihin, ja kuvaako toimintaa välttämis- vai lähestymiskäyttäytyminen. Pitkäjänteisyys, panostaminen ja viihtyminen ovat keskeisiä tekijöitä nuorten tavoitteellisessa toiminnassa, ne ilmentävät harrastuksen taustalla olevaa motivaatiota ja ovat siten olennainen osa harrastuksessa kehittymisessä, kuin myös yhtenä syynä harrastuksen lopettamiseen. 104 kolmelta paikkakunnalta valittua 14–20-vuotiasta kilpailullisen suomalaisjalkapallojoukkueen pelaajaa kuudesta eri joukkueesta täytti strukturoidun kyselylomakkeen, joka sisälsi validoidut osiot epäonnistumisen pelosta, tavoiteorientaatioista, pitkäjänteisyydestä, panostamisesta sekä viihtymisestä otteluissa ja harjoituksissa. Heidän valmentajansa täyttivät jokaiseen pelaajaan liittyen lyhyen kyselyn, jossa tiedusteltiin heidän mielipidettään pelaajien pitkäjänteisyydestä, panostamisesta ja viihtymisestä harjoituksissa ja otteluissa. Analyysit tehtiin hierarkkisella regressioanalyysillä ja yleistetyllä lineaarisella mallilla. Epäonnistumisen pelko oli neljän tavoiteorientaation joukosta vahvimmin yhteydessä hallintavälttämiseen (esimerkiksi pyrkimys välttää suoriutumasta huonommin aikaisempaan verrattuna), joka oli puolestaan vahvasti yhteydessä alentuneeseen pitkäjänteisyyteen, panostamiseen ja viihtymiseen. Tässä tutkimuksessa yleisimmin esiintyvä pelko mahdollisen epäonnistumisen seurauksista oli häpeän ja nolostumisesta tunne, joka oli samalla vahvasti yhteydessä hallintavälttämiseen. Valmentajien arviot pelaajien pitkäjänteisyydestä ja panostamisesta olivat lievästi yhteydessä pelaajien itsearvioon, viihtymisen suhteen yhteyttä ei ollut. Havaittavia näkemyseroja pelaajan ja valmentajan välillä oli noin joka kolmannessa arviossa pitkäjänteisyyden, panostamisen ja viihtymisen suhteen. Valmennusajan kestolla ei ollut vaikutusta näkemyseroihin.