"Haluaisin vaan heille taata sen liikunnallisen elämäntavan..." : perheiden liikuntatottumukset osana kodin liikuntakasvatusta - Kuusinen, Heidi-Maria; Lindholm, Milja (2017)
Vanhempien toteuttamalla liikuntakasvatuksella on tärkeä rooli lasten liikunta- tottumusten hankinnassa, sillä lapsena opitut toimintatavat voivat näkyä myös aikuisuudessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vanhempien käsityksiä perheissä toteutettavasta liikuntakasvatuksesta. Tutkimuksessa kartoitettiin perheiden liikuntatottumuksia sekä niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Vanhempien asenteet koskien perheen liikuntakasvatusta olivat myös yksi tutkimuksessa käsiteltävä asia. Tutkimuksen aineisto kerättiin kevään 2017 aikana haastattelemalla esikouluikäisten lasten vanhempia (N=5). Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna, ja aineisto analysoitiin käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimustulokset osoittivat, että kaikki vanhemmat suhtautuivat positiivisesti liikuntaan ja pitivät sitä hyvin tärkeänä osana terveellisiä elämäntapoja, vaikka se näkyikin hyvin eri tavoin perheiden arjessa. Kodin vastuuta korostettiin useassa perheessä liikuntakasvatuksen toteuttajana, eikä harrastuksia pidetty yhtä merkittävänä tekijänä lasten liikuntatottumuksissa. Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa lasten liikuntakasvatuksen toteuttajana, joten olisi tärkeää tutkia lisää kasvatuksen taustalla olevia asenteita. Vanhemmille suunnattua neuvontaa voidaan näin kehittää koskien perheissä tapahtuvaa liikuntakasvatusta.