Viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen arkkitehtuuri - Lehtinen, Simo (2017)
Tulevaisuudessa maailman mobiiliverkoissa kulkevan datan määrä kasvaa yhä kiihtyvällä tahdilla ja kirjallisuudessa on siksi pohdittu mobiiliverkkojen seuraavaa suurta kehitysaskelta. Tässä tutkielmassa käydään läpi viidennen sukupolven matkapuhelinverkoissa hyödynnettäviä teknologioita, sekä mahdollisia tapoja rakentaa 5g-verkko. Etenkin suurta verkon kapasiteettia vaativilla alueilla verkon rakenne tulee muuttumaan ja tällöin mobiiliverkot eivät ole enää yhtä makrosolupainotteisia kuin ennen.