Tuloerojen ja talouskasvun välinen relaatio kymmenessä kehittyneessä taloudessa vuosina 1950 - 2010 - Juuti, Toni (2017)
Tässä pro gradu -työssä tarkastellaan tuloerojen ja talouskasvun välistä yhteyttä kymmenen kehittyneen talouden muodostamalla maapaneelilla, jonka havainnot ulottuvat viime vuosisadan puolivälistä vuoteen 2010. Talouskasvua mitataan reaalisen BKT/capitan vuosittaisella muutoksella, tuloeroja puolestaan ylimmän persentiilin osuudella talouden tuloista. Työssä sovelletaan vektoriautoregressiivistä lähestymistapaa lyhyen aikavälin relaation estimoimiseksi. Pitkän aikavälin yhteyttä tarkastellaan tutkimalla muuttujien välistä yhteisintegraatiorelaatiota, ja hyödyntämällä dynaamista pienimmän neliösumman menetelmää varsinaisten pitkän aikavälin riippuvuussuhteiden estimoimiseksi. Taloustieteessä relaation ajatellaan ennen kaikkea olevan pitkän aikavälin ilmiö. Työn empiiriset tulokset antavat viitteitä siitä, että tuloerojen kasvu kiihdyttää talouskasvua lyhyellä aikavälillä. Talouskasvun vaikutus tuloerojen muutokseen näyttää olevan neutraali. Lisäksi vaikuttaa siltä, että havaintojakson jälkimmäisellä puolikkaalla tuloerojen muutos on vahvemmin talouskasvun ajamaa kuin vuosina 1950-1980, ja että muuttujien välinen relaatio on voimakkaampi niissä maissa, joissa tuloerot ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä. Pitkällä aikavälillä taloudellinen aktiviteetti näyttää ajavan tuloerojen muutosta. Vastakkainen relaatio näyttäisi vallitsevan vain viimeisinä vuosikymmeninä. Muuttujien välinen yhteys vaikuttaa olevan positiivinen eli BKT/capitan nousu kasvattaa tuloeroja, ja päinvastoin. Tulokset ovat erityisen voimakkaita, kun huomio kiinnitetään siihen, kuinka talouskasvu vaikuttaa ylimmän persentiilin tulo-osuuteen vuosina 1980-2010. Havaittu tuloerojen kasvun talouskasvua kiihdyttävä vaikutus on poikkeava havainto verrattuna valtaosaan viime vuosikymmeninä saaduista tuloksista. Työ täydentääkin aiempaa aiheen parissa tehtyä tutkimusta laajan aineistonsa ja menetelmällisen lähestymistapansa lisäksi myös valtavirrasta poikkeavien tulostensa osalta.