TRE -harjoittelulla rentoutta ja mielen rauhaa : unihäiriöitä potevien työikäisten kokemuksia TRE -harjoittelusta (tension releasing exercises) ja nukkumisesta - Knaappila, Riitta (2017)
TIIVISTELMÄ Knaappila, R. 2017. TRE -harjoittelulla rentoutta ja mielen rauhaa – unihäiriöitä potevien työikäisten kokemuksia TRE -harjoittelusta (Tension releasing exercises) ja nukkumisesta. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, Terveyskasvatuksen pro gradu -tutkielma, 64 s., 3 liitettä. Unettomuus on maailmanlaajuinen ilmiö, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen ja elämänlaatuun. Joka kolmas työikäinen suomalainen kärsii tilapäisestä unettomuudesta ja kymmenesosalla esiintyy kroonista unettomuutta. Unettomuuden Käypä hoito -suosituksen (2015) mukaan uniongelmiin on tärkeä löytää muita ratkaisuja kuin unilääkkeet, joilla on haitallisia sivuvaikutuksia sekä yhteys lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Tension/Trauma Releasing Exercises (TRE), stressinpurkuliikkeet on kehollinen itsehoitomenetelmä, joka aktivoi limbisen järjestelmän toimintaa. Menetelmä perustuu kehon biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tai muista kuormittavista tilanteista. Tässä tutkimuksessa kartoitettiin osallistujien kokemuksia TRE -harjoittelusta ja nukkumisesta 10 viikkoisen intervention aikana. Tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, millä tavoin osallistujat kokevat TRE -harjoittelun ja kuinka he nukkuvat harjoittelun jälkeisinä öinä. Interventioon osallistui 10 henkilöä (naisia n=8, miehiä n=2). Tutkimusaineisto koostui osallistujien pitämistä päiväkirjoista intervention aikana syyskuusta marraskuuhun 2015. Interventioon kuului ohjattu TRE -ryhmäharjoitus kerran viikossa sekä osallistujien itsenäinen harjoittelu 1-3 kertaa viikossa. Lisäksi osallistujilta kerättiin tietoa nukkumiseen liittyvistä tekijöistä BNSQ -unikyselylomakkeella intervention alussa ja lopussa. Päiväkirja-aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla ja kyselyaineisto analysoitiin käyttäen frekvenssejä ja prosenttiosuuksia. TRE -harjoittelu koettiin pääasiassa myönteisenä sekä hyödyllisenä rauhoittumisen ja rentoutumisen välineenä, joka lievensi arjen kiireistä, stressaantunutta tai ahdistunutta olotilaa, lisäksi menetelmä koettiin kipua lievittävänä. Harjoituksen jälkeen koettiin sekä levottomia että levollisia öitä. Yöaikaiset heräämiset pysyivät ennallaan. Sen sijaan puolella osallistujista nukahtamiseen kuluva aika lyheni sekä aamu- ja päiväaikaista väsymystä koettiin jonkin verran harvemmin intervention lopussa kuin alussa. Tutkimustulosten perusteella rentouttavana ja rauhoittavana koettu TRE -menetelmä koettiin vaikuttavan myönteisesti nukahtamiseen ja päiväaikaiseen jaksamiseen, minkä vuoksi TRE -menetelmää voidaan hyödyntää uniongelmaisilla työikäisillä jaksamista ja hyvinvointia tukevana itsehoitomenetelmänä. Asiasanat: Tension releasing exercises, itsehoitomenetelmä, työikäinen, nukkuminen, unihäiriöt