Viherhuoneet ja niiden käyttö 2000-luvulla - Kallioinen, Jani-Anton (2016)
Erilaisia kasvi- ja viherhuoneita on käytetty jo vuosisatoja kasvien kasvattamiseen sekä tarjoamaan viihtyisää oleskelutilaa. Lasin ja muiden läpinäkyvien materiaalien ansiosta on mahdollista rakentaa tiloja, jotka saavat runsaasti luonnonvaloa. Tässä työssä tutkittiin erilaisia asuntojen yhteyteen rakennettuja viherhuoneita. Käsite ymmärrettiin laajasti ja siihen sisältyivät lasikuistit, lasitetut parvekkeet, lasitetut terassit, lasiverannat, talvipuutarhat ja varsinaiset viherhuoneet sekä vastaavat tilat. Kasvihuoneet ja esimerkiksi julkiset vihertilat rajautuivat tarkastelun ulkopuolelle. Viherhuoneita on tutkittu Suomessa varsin vähän, minkä vuoksi internetkyselyn avulla kerättiin laajasti tietoa erilaisista viherhuoneiden toteutus- ja käyttötavoista. Viherhuone on mahdollista toteuttaa monin eri tavoin, mutta yhteistä erilaisille viherhuoneille oli toive käyttää niitä oleskelutiloina ja kasvien kasvatuksessa. Lisäksi lukuisat muut esiin tulleet käyttötavat osoittivat viherhuoneen tarjoavan asuntoon monipuolisen lisätilan, joka saattoi olla lämmittämätön tai ympäri vuoden lämmitetty. Yleisimpinä haittapuolina pidettiin äärilämpötiloja, joista erityisesti kesäaikainen ylilämpeneminen koettiin suurena ongelmana. Myös viherhuoneen pieni koko asetti rajoituksia käytölle. Ongelmakohdista huolimatta käyttäjät olivat tyytyväisiä viherhuoneisiinsa ja valtaosa heistä koki niiden joko vastanneen odotuksia tai ylittäneen ne. Tämän työn perusteella voidaan todeta, että viherhuoneen avulla on mahdollista parantaa asumisviihtyisyyttä ja edistää esimerkiksi viherkasviharrastusta. Viherhuoneet saattoivat olla käyttäjilleen hyvin tärkeitä tiloja ja muodostaa jopa asunnon mielipaikan. Viherhuoneiden avulla käyttäjät myös hyödynsivät tilaa sisä- ja ulkotilan välissä sekä nauttivat niin ulkoilmassa tuotetuista kuin mahdollisesti kasvatettavien kasvien tuottamista ekosysteemipalveluista. Lasittamalla parvekkeita ja terasseja, tai rakentamalla erilaisia viherhuoneita sekä uusiin että vanhoihin asuntoihin, asukkaat voivat saada käyttöönsä tilaa, jota he pystyvät itse monin tavoin muokkaamaan toiveitaan ja käyttötarkoituksiaan vastaavaksi.