Suomalaisuuden rakentuminen Riku Rantalan kolumneissa - Perenkari, Ira (2017)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisuuden rakentumista Riku Rantalan matkailukolumneissa vuodelta 2016. Tavoitteena on selvittää, millaisia representaatioita kolumneissa luodaan suomalaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta ja millaisin kielellisin keinoin näitä representaatioita rakennetaan. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1) Millä tavoin Riku Rantalan kolumneissa representoidaan suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisuutta? 2) Millaisin kielellisin keinoin näitä representaatioita rakennetaan? Tutkielma perustuu kriittisen diskurssianalyysin teoreettiselle viitekehykselle, joka puolestaan pohjaa ajatukselle yhteiskunnan valtarakenteista ja kielestä näiden valtarakenteiden luojana ja ylläpitäjänä. Metodina tutkielmassa toimii systeemis-funktionaalinen kielioppi, jonka avulla tarkastellaan aineiston kieliopillisia rakenteita ja leksikaalisia valintoja. Näiden kautta pyritään havaitsemaan erilaisia representaatioita tekstistä. Aineisto koostuu 15 Riku Rantalan kirjoittamasta kolumnista, jotka ovat ilmestyneet Helsingin Sanomien Matka-osiossa vuonna 2016. Rantala on Madventures-ohjelmasta tunnettu ammattimatkaaja, ja hän on Suomessa hyvin tunnettu ja näkyvä mediapersoona. Aineistosta erottuu yhteensä yhdeksän representaatiota, jotka kuvaavat Suomea, suomalaista politiikkaa ja suomalaisia. Suomea kuvataan sekä hyvänä että vääränlaisena maana sekä idyllisenä luontokohteena. Suomalaista politiikkaa kuvataan hyvinvointivaltion näkökulmasta sekä älyttömänä ja vääränlaisena. Suomalaisia puolestaan representoidaan sivistymättöminä, tiukkapipoisina ja kiittämättöminä. Kolumneissa erottuu kirjoittajan luoma oikean ja väärän diskurssi, poliittinen ja uskonnollinen diskurssi sekä luontodiskurssi, joiden kautta representaatioita on luotu.