"Mun mielestä se ei pidä paikkaansa että intti tekis pojista miehiä." : varusmiespalvelus nuorten aikuisten miesten kokemana - Haajanen, Laura (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa siitä, millaisia nuorten aikuisten miesten kokemukset varusmiespalveluksesta ovat. Lisäksi haluttiin selvittää, miten nuoret aikuiset miehet kokivat mieheyden palvelusaikanaan. Näitä kokemuksia tarkasteltiin teoreettisessa viitekehyksessä osana yksilön toimijuuden muovautumista. Tutkimukseen osallistujat olivat 1-3 vuotta sitten varusmiespalveluksen päättäneitä, johtajakoulutuksen käyneitä nuoria aikuisia miehiä. Tutkimusaineisto hankittiin teemahaastatteluin. Aineiston analyysi toteutettiin teemoitellen ja teoriaohjaavan analyysin keinoin. Tutkimusaineistosta muodostettiin neljä teemaa, joita jokainen haastateltu toi keskeisesti ilmi kokemuksissaan varusmiespalveluksesta. Näitä teemoja olivat aikuistuminen, laitoselämä, sotilaskuri ja mieheys. Tutkimuksen tulokset osoittivat varusmiespalveluksen muovaavan nuoren aikuisen miehen toimijuutta erityisesti aikuistumiskehityksen kautta. Aikuistumisen käsite liitettiin vahvasti johtamistaitoihin, vastuunkantoon ja epämukavuuden sietokykyyn. Aikuistuminen nähtiin lisäksi rohkeutena ilmaista oma mielipiteensä ja riippumattomuutena muista ihmisistä. Haastateltujen kokemukset mieheydestä palvelusaikana jäivät verrattain vähäisiksi, ja mieheyden nähtiin korostuvan lähinnä armeijan ryhmätoiminnassa. Tämän tutkimuksen tulokset olivat monilta osin samankaltaisia aiempien tutkimusten kanssa. Eroja suhteessa aikaisempaan tutkimukseen havaittiin varusmiesten sotilaskurin ja mieheyden kokemusten yhteydessä. Tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää muun muassa varusmiespalveluksen kehittämistyössä.