"Tunne lenkin jälkeen ei ollut kaikkein euforisin, vaan jopa hieman ärtynyt ja vain helpottunut siitä, että lenkki tuli juostua." : vapaa-ajan liikunnan ja ruokavalintojen merkitys tunteisiin ja mielialaan luokanopettajaopiskelijoilla - Koski, Marisa; Metsärinne, Hanna (2017)
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden vapaa-ajan liikunnan ja ruokavalintojen merkityksiä tunteisiin ja mielialaan. Tutkimukseen osallistui yhteensä kuusi 21-26-vuotiasta luokanopettajaopiskelijaa Jyväskylän yliopistosta, joista miehiä oli kolme ja naisia kolme. Tutkimusaineisto kerättiin vuosina 2015 ja 2016 tutkimuspäiväkirjan avulla. Tutkimuspäiväkirjalla selvitimme tarkemmin opiskelijoiden vapaa-ajan liikuntaan liittyviä tietoja sekä perusteluja, miksi liikuntaa oli harrastettu. Ruokavalinnoista tutkimme aamiaisen ja päivällisen ruoka-aineita ja niiden määrää. Tunteita pyrimme selvittämään vertailemalla aamun tunteita päivän yleiseen tunnetilaan, mihin haimme merkityksiä päivän liikuntasuorituksista tai niiden puutteesta sekä ruokavalinnoista. Aineisto analysoitiin laadullisesti teoriaohjaavalla sisältöanalyysilla. Tulokset osoittivat, että liikunnalla ja ruokavalinnoilla oli suuri merkitys tunteisiin. Liikunnalliset päivät herättivät pääosin positiivisia tunteita, kun taas lepopäivinä koettiin myös negatiivisia tunteita. Liikunnallisina päivinä myös ruokavalinnat olivat yleensä terveellisempiä ja ruoka-annokset suurempia ja monipuolisempia. Ruokavalintojen ollessa yksipuolisia ja niukkoja, koettiin vä- symystä ja negatiivisia tunteita. Tutkimuksesta havaittiin kuitenkin, että päivän yleinen tunnetila voi epäterveellisistä ruoka- ja liikuntavalinnoista huolimatta olla positiivinen, mikäli arjen ruokavalinnat sekä liikunta ovat pääsääntöisesti terveellisiä ja tasapainoisia.