Vaihdevuosien, koetun iän ja neuroottisuuden yhteys keski-iän kriisin kokemiseen naisilla - Pitkänen, Piia (2017)
Piia Pitkänen (2017). Vaihdevuosien, koetun iän ja neuroottisuuden yhteys keski-iän kriisin kokemiseen naisilla. Jyväskylän yliopisto, gerontologian ja kansanterveyden pro gradu -tutkielma, s 38. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, selittävätkö vaihdevuodet, koettu ikä ja neuroottisuus keski-iän kriisin kokemista keski-ikäisillä naisilla. Tässä pro gradu -tutkiemassa käytettiin Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky - tutkimuksen (ERMA) aineistoa, jossa oli tutkittu 48-55-vuotiaita Jyväskylän alueella asuvia naisia. Tässä pro gradu -tutkielmassa oli mukana 1094 tutkittavaa. Tutkittavilta on selvitetty keski-iän kriisin kokemista, neuroottisuutta ja koettua ikää kyselylomakkeella. Neuroottisuutta on mitattu Eysenck Personality Inventory- kyselyn lyhennetyllä versiolla. Tutkittavien vaihdevuosistatus on määritelty FSH ja estradiol-hormonien pitoisuuksien ja vuotopäiväkirjan perusteella. Vaihdevuosien ja keski-iän kriisin sekä koetun iän ja keski-iän kriisin välisiä yhteyksiä tarkasteltaessa käytettiin ristiintaulukointia. Tarkasteltaessa neuroottisuuden ja keski-iän kriisin välistä yhteyttä käytettiin riippumattomien otosten t-testiä. Kaikkien muuttujien osalta tarkasteltiin myös Spearmanin korrelaatiokerrointa. Binääristä logistista regressioanalyysia käytettiin tutkittaessa vaihdevuosien, koetun iän ja neuroottisuuden yksittäisiä ja samanaikaisia yhteyksiä keski-iän kriisiin. Tulokset osoittivat, että 66 % tutkittavista on kokenut keski-iän kriisiä. Tutkimuksen päätuloksen mukaan neuroottisuus ja koettu ikä selittävät keski-iän kriisin kokemista. Tämä tuli ilmi sekä muuttujien itsenäisiä yhteyksiä tarkasteltaessa, että silloin, kun kaikki kriisiä selittävät tekijät olivat yhtä aikaa mallissa. Yhden pistemäärän kasvu neuroottisuuspisteissä kasvatti kriisin kokemisen riskiä 27 %. Koetun iän osalta itsensä vanhemmaksi kokevien ryhmä koki 1,5 kertaa todennäköisemmin keski-iän kriisiä verrattuna itsensä omanikäisiksi kokeviin. Vaihdevuodet eivät selittäneet keski-iän kriisin kokemista. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella saatiin uutta tietoa keski-iän kriisistä. Tämän tutkimuksen mukaan neuroottisuus ja koettu ikä selittävät keski-iän kriisin kokemista. Näitä tekijöitä olisi kuitenkin vastaisuudessa tärkeää tutkia tarkemmin suhteessa keski-iän kriisiin esimerkiksi pitkittäisasetelmalla, jotta voitaisiin tutkia kausaaliyhteyksiä. Olisi myös tärkeä selvittää, koetaanko keski-iän kriisi ennemmin positiivisena vai negatiivisena ilmiönä.