"Lapseni päiväkodissa on pakkopäiväunet" : vanhempien ajatuksia 4–5-vuotiaiden lasten päiväunikäytännöistä päiväkodissa - Sjöblom, Sinitta (2017)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää vanhempien kokemuksia lapsensa päiväunien rajoittamisesta päiväkodissa, sekä heidän kokemuksiaan päiväuniin liittyvästä yhteistyöstä päiväkodin henkilöstön kanssa. Lisäksi tavoitteena oli saada tietoa siitä, miten vanhemmat rajoittavat lapsensa päiväunta, ja miten he perustelevat näitä rajoituksia. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin internetin keskustelupalstoilta. Vanhemmat tiesivät osallistuvansa tutkimukseen vastatessaan keskusteluun ja vastauksia saatiin 22. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä, joka pohjautui täysin tutkimuskysymyksiini. Vanhempien kertomat perustelut lapsensa päiväunen rajoittamiselle olivat hyvin yhtenevät ja ne voitiin jakaa kahteen luokkaan: lapsen iltanukahtamisen vaikeuksilla ja päivärytmin sekoittumisella perusteluun. Vanhemmat siis kokivat, että lapsen nukkumaanmeno viivästyy iltaisin päiväunesta johtuen. Tämän kerrottiin vaikuttavan negatiivisesti myös vanhemman, jopa koko perheen iltaiseen nukkumaanmenoon. Tavat rajoittaa päiväunta painottuivat päiväunen kieltämiseen kokonaan. Osa halusi rajoittaa lapsensa päiväunen kestoa päiväkodin normaalia käytäntöä lyhyemmäksi. Päiväunen rajoittamista perusteltiin pääosin sillä, että vanhemmat kokivat, ettei 4–5-vuotias lapsi tarvitse enää säännöllisiä päiväunia. Tulosten perusteella vanhempien ja päiväkodin henkilöstön välinen kasvatusyhteistyö ei suju mutkitta päiväuniin liittyvässä yhteistyössä. Tulokset kertovat vanhempien kokevan päiväkodin henkilöstön suhtautuvan usein negatii-visesti päiväunen rajoituspyyntöihin, sekä lapsen päiväunettomuuteen, joten yhteistyötä aiheesta olisi syytä pyrkiä kehittämään yhteisymmärryksen saavuttamiseksi.