"Although football is mainly for men..." : the portrayal of gender in regard to physical exercise in Finnish EFL textbooks - Auvinen, Annastiina (2017)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin sukupuolen kuvausta kahden suomalaisen englannin kielen oppikirjan liikunta-aiheisissa kuvissa ja teksteissä. Oppikirjat olivat Yippee! 6 Reader ja Wow! 6 Study Book. Molemmat ovat tällä hetkellä käytössä peruskoulun vuosiluokilla 3–6 ja kirjat seuraavat eri opetussuunnitelmaa. Yippee! 6 Reader (2016) seuraa uudempaa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014 (POPS 2014) ja Wow! 6 Study Book (2015) Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2004 (POPS 2004), ja tämä mahdollisti tulosten vertailun. Analyysissa keskityttiin siihen, onko sukupuolten esiintyminen kuvissa ja teksteissä tasapuolista ja millaista liikuntaa tytöt ja pojat kirjoissa harrastivat. Lisäksi haluttiin selvittää, onko kirjojen välillä eroja ja voisiko eri opetussuunnitelmien käyttö selittää näitä eroja. Sukupuolten tasa-arvoon oppikirjoissa on kiinnitetty huomiota jo pitkään. Aiemmat tutkimukset oppikirjojen sukupuolikuvauksesta osoittavat, että oppimateriaaleista löytyy miesten ja naisten epätasa-arvoisia ja sukupuolia yleistäviä kuvauksia. Tulokset noudattivat hypoteesia, jonka mukaan miespuolisia hahmoja esiintyy oppikirjoissa keskimäärin huomattavasti enemmän kuin naisia ja sukupuolille on annettu toisistaan eroavat roolit. Vaikka tutkimus mukaili aikaisempien tutkimusten tuloksia oppikirjojen miesvaltaisuudesta, ei laajoja yleistyksiä suomalaisten oppikirjojen tilasta voi tehdä. Mahdollisuuksia lisätutkimukseen on kirjasarjojen laajemmalla vertailulla.