Informaatiotulvan hallitseminen tekoälyllä - Kostiainen, Matias (2017)
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksena, miten infor- maatioähkyä voidaan hallita tekoälyn avulla. Tutkielmassa käydään yksityiskohtaisesti läpi mitä informaatioähky tarkoittaa, miten se ilmenee ja syntyy, sekä millaisia vaikutuksia sil- lä voi olla. Tutkimusongelmaa lähestytään valikoivan tarkkaavaisuuden näkökulmasta, sekä kartoitetaan, miten tekoäly pystyy mallintamaan ihmisille ominaista valikoivaa tarkkaavai- suutta. Keinotekoinen valikoiva tarkkaavaisuuden agentti on mahdollista luoda tietyn mallin mukaan, jolloin siitä on mahdollista saada menestyksellinen assistentti ihmiselle informaa- tion suodattamista varten. Vaarana toimivassa informaatiosuodatuksen tekoälyssä on infor- maatiokuplan syntyminen, jolloin pahimmillaan maailmankuva kapenee kun vastaanotetaan ainoastaan informaatiota jota halutaan, eikä oteta ollenkaan huomioon muita näkökulmia.