Culture of fear, age of anxiety : case of the Ebola outbreak in 2014 - Pulkkinen, Maija (2017)
Tämä gradu tutkii miten 2014 Ebola epidemiaa Länsi-Afrikassa kuvailtiin länsimaisessa mediassa, sekä sitä miten nämä kuvaukset liittyvät vallitsevaan pelon kulttuuriin. Pelon kulttuuri viittaa viime vuosikymmeninä länsimaissa kasvaneeseen ilmiöön, jossa pelosta on tullut vallitseva osa jokapäiväistä elämää jonka kautta maailmaa ymmärretään. Sosiologien Frank Furedi (2002), Barry Glassner (1999) and David Altheide (2006) tutkimukset pelon kulttuurista muodostavat teoreettisen viitekehyksen tälle tutkimukselle. Aineistoni koostuu englantilaisten The Guardian and Daily Mail lehtien Ebolaa käsittelevistä artikkeleista. Tutkimusmetodina on käytetty kvalitatiivista sisällönanalyysiä, sekä joitain aspekteja narratiivisista ja kvantitatiivisista tutkimusmetodeista. Tämän tutkimuksen tulokset ja sisällönanalyysi viittaa siihen, että Ebolaa käsiteltiin laajalti länsimaisen pelon näkökulmasta. Iso osa artikkeleista spekuloi Ebolan leviämisen mahdollisuutta Euroopassa, siitä huolimatta että epidemian todellinen uhka oli hyvin pieni. Lehtien välillä on tosin suuria eroja: Daily Mailin artikkelit usein lietsoivat pelkoa, mutta The Guardianin artikkelit painottivat että uhka Euroopassa on hyvin pieni. Artikkelien sisältö viittaa siihen, että Ebolan pelko liittyy laajempiin länsimaissa koettuihin pelkoihin, kuten sairauksien ja ‘muukalaisten’ pelkoon, sekä yleiseen turvattomuuden tunteeseen. Tämä tutkimus tuo myös postkoloniaalin näkökulman mukaan sosiologiseen keskusteluun pelon kulttuurista. Artikkelien toiseksi yleisin aihe oli terveydenhuollon ammattilaisten kokemukset ja tarinat Länsi-Afrikan Ebola alueella. Länsimaiset lääkärit ja hoitajat kuvattiin usein ‘sankareina’ jotka auttoivat ‘uhreja’, mikä heijastelee kolonialistisia epätasa-arvoisia suhteita. Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus osoittaa, että pelolla oli vaikutusta siihen miten Ebola epidemiaan reagoitiin kansainvälisesti. Tämä viittaa siihen, että pelko ei ainoastaan vaikuta jokapäiväiseen elämään, mutta sillä saattaa olla myös kauaskantoisia vaikutuksia jopa kansainväliseen politiikkaan ja lakeihin.