Sukupuolipuhe eron jälkeiseen vainoamiseen syyllistyneiden miesten haastatteluissa - Kaikkonen, Salla; Saukkoriipi, Viola (2017)
Vainoaminen ei ole uusi ilmiö, vaikka onkin suhteellisen uusi rikosnimike Suomessa. Tutkimuksemme on osa VIOLA – Väkivallasta vapaaksi ry:n ja Oulun ensi- ja turvakoti ry:n vuosina 2012-2017 toteutettua Varjo-projektia, jonka tarkoitus on ollut kehittää palveluita, kuten ehkäisevää työtä ja kuntoutusta, eron jälkeisen vainoamisen eri osapuolille. Tässä tutkimuksessa tutkimme viiden eron jälkeiseen vainoamiseen syyllistyneen miehen haastattelussa tuottamaa sukupuolipuhetta. Tutkimuksen aineistona on toiminut VIOLA ry:n työntekijöiden vankiloissa toimittamien haastatteluiden nauhoitukset. Tutkimusmenetelmä on aineistolähtöinen diskurssianalyysi, joten olemme olleet avoimia kaikelle aineistossa esiintyneelle sukupuolta kuvaavalle puheelle, ja litteroimme sukupuoleen liittyvät puheenvuorot esiin kontekstissaan. Käsittelemme diskurssianalyysin keinoin sukupuolen rakentumista positioinnin, kategorioiden ja valta-asemien käsitteiden kautta. Miehet tuottivat puhetta monipuolisesti naisista, miehistä ja naisten ja miesten välisestä vuorovaikutuksesta. Naisia konstruoitiin puheessa esimerkiksi äideiksi, pettäjiksi, tukijoiksi ja turvaajiksi esimerkiksi parisuhteen, eron ja riitojen diskursseissa. Miehiä rakennettiin nöyryytyksen, työnteon, stereotyyppisten ominaisuuksien ja roolien kautta mustasukkaisuuden, pettämisen ja suhteiden diskursseissa. Vuorovaikutuksesta taas puhuttiin esimerkiksi vainoamisena vihan ja rakkauden diskurssissa sekä mustasukkaisuutena ja valtasuhteina parisuhteen diskurssissa. Puheessa oli yhtymäkohtia aikaisempiin sukupuolen ja vainoamisen teorioihin ja tutkimustuloksiin, mutta myös eroavaisuutena haastatellut miehet puhuivat sukupuolesta monipuolisemmin sekä positiivisin että negatiivisin kuvauksin. Kokonaisuudessaan Suomessa vainoamisen tutkimuksen kenttä on vielä suhteellisen koskematon, joten tutkimusta tarvittaisiin lisää vainoamisen ymmärtämiseksi ja ehkäisemiseksi.