Dialogien retoriikkaa : retorisen esityksen argumenteista Guido del Giudicen teoksessa Io dirò la verità - Aarnio, Eeva-Riitta (2017)
Tässä tutkielmassani tarkastelen dialogimuotoista esitystä, joka jäljittelee klassista dialogia paitsi rakenteensa myös filosofisten aihealueidensa osalta. Keskeisiä käsitteitä tässä työssäni ovat dialogi ja retoriikka, sillä dialogimuotoisen esityksen perinteet ovat klassisessa retoriikassa, eli antiikin kreikkalaisissa, filosofisissa keskusteluissa. Tutkimuskohteeni dialogit ovat Guido del Giudicen italian kielisestä teoksesta Io dirò la verità. Intervista a Giordano Bruno (2012). Kerron totuuden. Giordano Brunon haastattelu (suom. Aarnio 2016). Kyseinen teos esittää kolmen todellisen, historiallisen henkilön Brunon, Isaresin ja Beccarian kuvitteellisen keskustelun, joka tapahtuu 1500-luvun lopun ristiriitaisissa, maail-mankatsomuksellisissa olosuhteissa. Tutkielmani koostuu kolmesta toisiinsa sulautuvasta osasta, jotka ovat aiheen esittely ja historialliset taustatekijät sekä retoriikka-analyysi että kääntämäni tutkimusaineisto. Tällaisen klassista dialogia imitoivan esityksen tarkastelussa tärkeää on huomioida tekstin, ulkopuoliset kontekstuaaliset suhteet, sillä niissä esitettyjen argumenttien aihepiirit ollakseen ymmärrettäviä vaativat taustatietoja myös kertomuksen tapahtumaympäristöstä, eli tässä tapauksessa tekstin ulkopuolisesta todellisuudesta. Tämän vuoksi esitän tutkielmassani myös lyhyen katsauksen sekä retoriikan keskeisiin historiallisiin tapahtumiin että dialogeissa esiintyvien todellisten, historiallisten henkilöiden taustoihin. Dialogien analyyttisessa tarkastelussa hyödynnän klassisen retoriikan käsitteitä inventio, dispositio ja elocutio, joiden avulla haluan selvittää, mitä ne paljastavat dialogien argumenteista ja niihin rakentuneista merkityksistä. Kuten keskustelujen aiheista, teemoista, jäsennyksestä ja kielikuvista suhteessa tarinaan. Tutkielmani viimeisessä osassa esitän kirjoittamisen lajilliseen osuuteen kuuluvan käännöstekstin edellä mainitun teoksen toisen osan kolmesta dialogisesta luvusta. Tutkielmani tarkoitus on osoittaa, että klassisen retoriikan käsitteitä on mahdollista soveltaa kyseenä olevaan kirjalliseen aineistoon, jossa jäljitellään klassista dialogia. Retoriikan tässä kirjoituksessani käsitän laajasti, toisin sanoen paitsi puheeksi ja kirjoittamiseksi myös erääksi osaksi kirjallisuutta. Tämä näkökulma mahdollistaa myös tutkielmani aineistoanalyysin, jossa tutkimuskohteenani ovat siis dialogit ja tutkimusmenetelmänä retoriikka.