Thiazyl radicals and their derivatives - Taponen, Anni (2017)
Tiatsyylit ovat orgaanisia radikaaleja, joilla on samanlaisia fysikaalisia ominaisuuksia, joita tavallisesti esiintyy epäorgaanisilla yhdisteillä ja metallioksideilla. Tiatsyylien sähköä johtavat ja magneettiset ominaisuudet ovat kiinnittäneet huomiota niiden löytymisestä lähtien ja niitä on hyödynnetty molekulaaristen magneettien ja johteiden suunnittelussa. Tämän lisäksi tietyillä tiatsyyleillä esiintyy bistabiilisuutta, joka tarkoittaa, että radikaalilla on kaksi erilaista magneettista olomuotoa riippuen kiinteän tilan pakkautumisesta. Bistabiilisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi molekyylikytkimissä. Uusin tutkimuksen haara on tiatsyylien koordinoiminen siirtymämetalleihin, joka lisää magneettista vuorovaikutusta parittoman elektronin ja paramagneettisen metallin välillä ja mahdollistaa uudenlaisten magneettisten materiaalien valmistamisen. Tämä Pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja kokeellisesta osuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi typpeä ja rikkiä sisältävien radikaalien tuoreimpia tutkimustuloksia. Tässä tutkielmassa on käsitelty erityisesti ditiadiatsolyyli- ja ditiatsolyyliradikaalien synteesiä ja ominaisuuksia sekä tiatsyylien koordinaatiokemiaa. Työn toinen osa koostuu kokeellisesta tutkimuksesta, jonka pääasiallinen tavoite oli valmistaa uusia tiatsyylipohjaisia radikaaleja sekä koordinoida radikaaleja siirtymämetallikeskuksiin. Kokeellisessa osassa saatiin tulokseksi kaksi uutta radikaalia, joista toinen kuuluu laajaan 1,2,3,5-ditiadiatsolyylien ryhmään. Kyseinen radikaali osoittautui ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaiseksi kuin muut jo aiemmin karakterisoidut ryhmän jäsenet. Toinen kokeellisessa työssä valmistettu radikaali oli fluorilla substituoitu ditiatsolotiadiatsinyyli. Vedyn korvaamisen fluorilla havaittiin johtavan muutoksiin molekyylin kiinteän tilan pakkautumisessa. Valmistetun ditiatsolotiadiatsinyyn koordinoitumista kokeiltiin useamman metallin kanssa, mutta tutkimusprojektin aikana ei saatu karakterisoitua yhtäkään koordinaatiokompleksia.