Journalistista viestintäammattilaiseksi : suomalaisen alanvaihtokeskustelun diskurssit - Kallis, Pinja (2017)
Mediamaiseman muuttuessa ja irtisanomisten yleistyessä yhä useampi journalisti siirtyy viestinnän tehtäviin, ja alanvaihdon onkin nähty kiihtyneen viime vuosina sekä Suomessa että kansainvälisesti. Viestinnän ja journalismin välisten rajojen hämärtyessä myös ammattilaisuuden määritelmät, alojen työnkuvat sekä ammatti-identiteetit ovat muutoksessa. Tämän tutkimuksen tutkimuskohteena oli keskustelu, jota journalistien alanvaihdosta viestintään käydään kotimaisessa kontekstissa. Tutkimuksessa sovellettiin tulkitsevaa diskurssianalyysia, ja tutkimuksen tieteenfilosofisena taustana on sosiaalisen konstruktionismin mukainen näkemys todellisuuden muotoutumisesta sosiaalisessa ja kielellisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimusaineisto koostui 11 alanvaihtoa käsittelevästä artikkelista, joiden nähtiin olevan kannanottoja aiheesta käytävään keskusteluun. Aineistolähtöisen analyysin kautta pyrittiin vastaamaan tutkimuskysymyksiin ”Mitä diskursseja alanvaihtokeskustelusta voidaan tunnistaa?” ja ”Miten alanvaihto ja alanvaihtajat representoidaan eri diskursseissa?”. Aineistosta löydettiin neljä diskurssia, jotka edustavat eri näkökulmia alanvaihtoon sekä tapoja rakentaa alanvaihtoa ilmiönä: 1. Alanvaihto on itsekäs puolenvaihto; 2. Alanvaihtoa leimaa vääristynyt käsitys viestinnästä; 3. Alanvaihto on osa luonnollista urakehitystä; ja 4. Alanvaihto on ainoa vaihtoehto. Diskurssien sisällä representaatiot alanvaihtajista vaihtelivat aktiivisesta passiiviseen ja epäeettisestä pyrkyristä uhriin. Alanvaihtoa puolestaan kuvailtiin joko neutraalina, epäeettisenä, runsaana ja kiihtyvänä ilmiönä tai liikkeenä kohti parempaa. Ammatinvaihtoilmiön ja siitä käytävän keskustelun kompleksisuus tukee käsitystä siitä, että sekä viestintä että journalismi ovat ammatteina ja aloina jatkuvasti muuntuvia. Kaikille diskursseille yleinen taustaoletus on alanvaihdon johtuminen mediamurroksesta sekä alanvaihdon näkeminen väistämättömänä ja kiihtyvänä ilmiönä. Sen sijaan diskurssien välillä on eroa muun muassa siinä, millaisina toimijoina alanvaihtajat nähdään ja miten alanvaihtoon suhtaudutaan.