Miten työntekijät kokevat uuden laskentajärjestelmän case-yrityksessä? - Koivuluoma, Emmi (2017)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia miten työntekijät kokevat uuden laskentajärjestelmän case-yrityksessä ja millä tavoin henkilöstö on kokenut kokonaisvaltaisen muutosprosessin. Muutosprosessiin kuuluvat erilaiset vaiheet, toimintatavat sekä viestintä. Laskentajärjestelmiä kehitetään ja uudistetaan jatkuvasti, mutta se vaatii selkeää suuntautumista, perehdyttämistä sekä laskentajärjestelmän omaksumista. Uuden laskentajärjestelmän käyttöönotto pitäisi johtaa prosessien tehostumiseen ja koko yrityksen toiminnan parantumiseen. Case-yrityksen työntekijät käyttävät päivittäin laskentajärjestelmää ja tässä muutosprosessissa he käyttävät sekä vanhaa, että uutta laskentajärjestelmää samanaikaisesti. Laskentajärjestelmän käyttöönottoprosessissa on tärkeää työntekijöiden ennakkoasenteet ja uuden järjestelmän hyväksyminen. Oleellisena voidaan pitää myös uuden laskentajärjestelmän hyväksymistä työntekijöiden kesken siten, että laskentajärjestelmää aletaan käyttää aktiivisesti päivittäisissä työtehtävissä. Muutos yrityksessä ei ole yksiselitteinen, sillä on osattava johtaa myös ihmisiä eikä pelkästään muutosta. Laskentajärjestelmiä päivitetään yhä enemmän yrityksissä ja niiden uudistuksien myötä toiminnan tehokkuus parantuu. Muutosprosessissa uudet tietojärjestelmät koetaan usein hyvin teknisinä, vaikka tärkeää on ottaa myös huomioon työntekijät ja heidän tuntemuksensa uutta järjestelmää kohtaan. Hyvin olennaista on, että laskentajärjestelmä toimii teknisesti ja tuo positiivisia vaikutuksia työntekijöille sekä koko organisaatiolle. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena case-tutkimuksena toimeksiantona case-yritykselle, jossa työskentelee noin 500 henkilöä Suomessa. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla, jotka toteutettiin viiden työntekijän ja yhden esimiehen kesken Jyväskylässä joulukuussa 2016 sekä tammikuussa 2017.