"Onks tää susta hyvä komppi?" : ensimmäisen luokan sosiaalisten taitojen vahvistaminen musiikkikasvatuksen kautta - Lepistö, Elina (2017)
Tutkimukseni tavoitteena on tutkia sitä, millaiset ovat ensimmäisen luokan oppilaiden sosiaaliset taidot. Lisäksi tutkin myös, mitä sosiaalisia taitoja alkuopetuksen musiikkikasvatuksen toimintatavat vahvistavat. Tutkimukseni on laadullinen toimintatutkimus, jossa on myös tapaustutkimuksen piirteitä. Tutkimukseeni osallistui yhden ensimmäisen luokan oppilaat. Keräsin tutkimukseni aineiston havainnoinnin, videoinnin sekä oppilaiden itsearviointien kautta. Analysoin aineistoni teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimustuloksistani ilmeni, että ensimmäisen luokan sosiaalisista taidoista on mahdotonta tehdä selkeää linjausta. Taidot ovat vielä vahvasti harjaantumassa. Tuloksista paljastui, että konteksti vaikuttaa vahvasti siihen, kuinka oppilaiden sosiaaliset taidot ilmenevät. Oppilaan sosiaalinen status vaikutti siihen, kuinka hän käyttäytyi vuorovaikutustilanteissa. Ryhmätyöskentelyyn oppilaat tarvitsivat enemmän ohjausta kuin parityöskentelyyn. Alkuopetuksen musiikkikasvatus vahvisti erityisesti luokan yhteistoiminnallisia taitoja, keskustelutaitoja sekä tunnetaitoja. Positiivista vaikuttamista tapahtui musiikin tunneilla enemmän kuin muilla oppitunneilla. Tutkimustulokset osoittivat, että sosiaalisten taitojen ilmenevyyttä on suotavaa tarkastella kontekstin kautta. Musiikin tunnit antavat erinomaisen mahdollisuuden pienten oppilaiden sosiaalisten taitojen vahvistamiseen. Sosiaalisten taitojen oppimisen tavoitteet tulisikin asettaa näkyville opettajien toimesta