Kurinpidon ja opettajan auktoriteetin vaikutus oppimistuloksiin 7.luokan biologian laboratoriotyöskentelyssä - Savolainen, Viivi (2017)
Auktoriteetti on henkilö, jolla on valtaa muihin nähden. Opettajan auktoriteetin muodoista karismaattista auktoriteettia pidetään kaikkein tärkeimpänä. Auktoriteettinen opettaja voi saada luokan haltuun omalla luontaisella varmuudellaan. Kun auktoriteetti ei riitä, opettaja tarvitsee kurinpitokeinoja. Suomen perusopetuslain mukaan jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Opettajan velvollisuus on huolehtia työrauhan säilymisestä luokassa. Yleisimpiä työrauhaongelmia kouluissa ovat puhuminen ilman lupaa ja joutenolo. Opettaja voi pitää luokassa kuria esimerkiksi ilmein, elein, sanallisin vaatimuksin ja yhteisten pelisääntöjen avulla. Työrauhaongelmia voidaan ennaltaehkäistä monin tavoin, esimerkiksi virikkeellisellä ja oppilaita aktivoivalla opetuksella. Biologista laborointia voidaan käyttää oppilaita aktivoivana tutkivan oppimisen menetelmänä. Kurinpidon vaikutusta oppimistuloksiin tutkittiin Jyväskylän Normaalikoulun kahdelle 7. luokalle järjestetyillä oppitunneilla, joissa aiheena oli planktonin laborointi. Oppitunneilla perehdyttiin planktonin ja veden selkärangattomien lajistoon, rakenteellisiin ominaisuuksiin ja elinympäristöihin. Lisäksi oppilaat tutustuivat biologisen tutkimuksen välineistöön ja toteutukseen. Oppilaiden kanssa haettiin vesinäytteitä koulun lähellä sijainneesta lammesta. Luokassa oppilaat tutkivat omia vesinäytteitään mikroskoopeilla. Toisessa luokassa opettaja piti kuria, toisessa kurinpito oli heikkoa. Molemmilla luokilla käytettiin samaa tuntisuunnitelmaa. Oppituntien lopuksi oppilaiden oppimista testattiin biologian välikokeella. Välikokeessa oli teoriatietoon ja laborointiin liittyviä tehtäviä. Lisäksi kysyttiin oppilaiden mielipiteitä oppitunneista ja yleisesti kurinpidosta. Tutkimuksen tulosten mukaan oppilaat olivat menestyneet välikokeen teoriatietoa mittaavissa tehtävissä paremmin, kun opettaja piti luokassa kuria. Laborointiin liittyvissä tehtävissä oppilaat olivat menestyneet molemmilla luokilla yhtä hyvin. Oppilaiden sukupuolella ei ollut vaikutusta oppimistuloksiin. Molemmilla luokilla oppilaille oli jäänyt oppitunneista pääosin hyvä vaikutelma ja he kokivat oppineensa oppitunnin asiat pääosin hyvin. Oppilaat olivat kokeneet osallistuneensa työskentelyyn aktiivisemmin, kun opettaja piti luokassa kuria. Valtaosa oppilaista suhtautuu kurinpitoon myönteisesti, ja kokee kurinpidon ja työrauhan parantavan keskittymiskykyä ja edistävän omaa oppimista.