Laadukasta ravintoa varhaiskasvatuksessa? kasvattajien näkemyksiä päiväkotiruokailusta ja sen merkityksestä lapsen hyvinvoinnille

Lasten lihavuus ja epäterveelliset ruokailutottumukset ovat nousseet huolen ai- heeksi niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti, minkä vuoksi tässä tutkimuk- sessa selvitettiin varhaiskasvattajien näkemyksien avulla päiväkotiruokailua ja sen merkitystä lapsen hyvinvoinnille. Lisäksi tutkittiin kasvatt...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ekoluoma, Henna
Muut tekijät: Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, Faculty of Education and Psychology, Kasvatustieteiden laitos, Department of Education, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2017
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/53886
Kuvaus
Yhteenveto:Lasten lihavuus ja epäterveelliset ruokailutottumukset ovat nousseet huolen ai- heeksi niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti, minkä vuoksi tässä tutkimuk- sessa selvitettiin varhaiskasvattajien näkemyksien avulla päiväkotiruokailua ja sen merkitystä lapsen hyvinvoinnille. Lisäksi tutkittiin kasvattajien omaa syömistä työpäivän aikana sekä kasvattajien näkemyksiä varhaiskasvatuksessa tar- jottavasta ravinnosta. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2017 Suomessa työskenteleviltä var- haiskasvattajilta (N = 501), internetissä täytettävällä kyselylomakkeella. Aineisto analysoitiin käyttäen määrällisen tutkimuksen menetelmiä. Havaittiin, että vastaajien näkemykset yksiköissä tarjottavien ruokien laa- dusta vaihtelivat niin alueittain kuin yksiköittäin. Myös aterioiden välillä koettiin laadullisia eroja, välipalojen olleen vähiten terveellisiä ja ravinteikkaita. Eroja kasvattajien omassa syömisessä havaittiin myös alueittain sekä yksiköittäin. Perhepäivähoitajat söivät päiväkodeissa ja muualla työskenteleviä useammin yksiköissä tarjottavia aterioita. Noin 60 % vastaajista hyödynsi tarjottavan lounaan yksiköstä ja alueesta huolimatta. Vastaajista 89 % koki päiväkotiruokailun tukevan lapsen hyvinvointia ja vastaajista 91 % edistävän myönteisesti lapsen suhdetta ruokaan ja syömiseen, kun taas 76 % koki päiväkotiruokailun tukevan monipuolisia ja terveellisiä ruokailutottumuksia. Varhaislapsuusvuodet ovat kriittisiä kasvun ja kehityksen kannalta, joten päiväkotiruokailun merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja ruokailutottumuksille olisi tärkeä tutkia vielä syvällisemmin.