Digitalisaatio ja sen vaikutus tietohallinnon rooliin organisaatiossa - Heikkilä, Riina (2017)
Digitalisaatio on ajankohtainen ilmiö, jonka sanotaan mullistavan kaikkea toimintaa ihmisen arjesta organisaatioiden liiketoimintaan. Digitalisaation aiheuttama muutos perustuu digitaaliseen teknologiaan, josta yleensä organisaatioissa vastaa sen tietohallinto. Tässä tutkielmassa tutkitaan, mitä digitalisaatio on ja miten se vaikuttaa tietohallinnon rooliin organisaatiossa. Tutkimus toteutettiin survey-tutkimuksena lähettämällä verkkokysely LinkedIn-palvelun kautta kerätylle tietohallintojohtajien joukolle. Kyselyllä saatu aineisto analysoitiin PSPP-ohjelmalla ristiintaulukoimalla sekä laskemalla korrelaatiokertoimia digitalisaation ja tietohallinnon roolin välisen yhteyden selvittämiseksi. Kirjallisuuskatsauksen perusteella digitalisaatio määritellään ilmiöksi, jossa digitaalisen teknologian luomia uusia mahdollisuuksia hyödynnetään siten, että jokin toiminta muuttuu. Digitalisaatio nähdään muutosvoimana, joka painostaa tietohallintoa muuttamaan toimintaansa. Tutkimustulosten perusteella esitetään, että digitalisaation luoman muutospaineen kasvaessa tarpeeksi voimakkaaksi tietohallinto muuttaa rooliaan kohti teknologisen johtajan roolia, jossa keskeistä on uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen. Tutkielman tavoitteena on selkeyttää digitalisaation määritelmää sekä auttaa ymmärtämään sen vaikutuksia tietohallinnon näkökulmasta.