Esiopetusikäisten lasten näkemyksiä yksityisyydestä sosiaalisessa mediassa - Seppänen, Elina; Vuohelainen, Elina (2017)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelemme lasten näkemyksiä yksityisyydestä sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lasten tietoisuutta ja kokemuksia heidän yksityisyytensä toteutumisesta sosiaalisessa mediassa vanhempien toimiessa sosiaalisen median käyttäjinä. Päädyimme tutkimaan kyseistä aihetta, koska se on hyvin ajankohtainen ja siitä on löydettävissä varsin vähän aiempaa tutkimustietoa. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituna haastatteluna. Haastattelimme 14 esiopetusikäistä lasta heidän päiväkodeissaan parihaastatteluina keväällä 2017. Analysoimme litteroidut haastattelut luokittelemalla. Haastattelemistamme lapsista puolet eivät olleet tietoisia siitä, että heillä on oikeus päättää itse- ään koskevan informaation julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa. Kuusi lapsista oli tietoisia tästä oikeudesta ja yksi lapsi katsoi informaation julkaisemiseen liittyvän päätöksenteon olevan vanhemman vastuulla. Puolet lapsista suhtautui kielteisesti itseään koskevan informaation julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Kaksi lapsista suhtautui informaation julkaisemiseen myönteisesti ja kaksi vaihtelevasti. Kolme lapsista ei osannut tai halunnut kertoa suhtautumisestaan informaation julkaisemiseen. Tutkimustulostemme perusteella lapset eivät ole riittävän tietoisia oikeudestaan rajoittaa heitä koskevan informaation julkaisemista sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tulokset viittaavat siihen, etteivät lapset suhtaudu välinpitämättömästi siihen, että heihin liittyvää informaatiota julkaistaan sosiaalisessa mediassa aikuisten toimesta.