Yhteenveto: | Tutkielmani tavoitteena on tutkia mitä merkityksiä opiskelijoiden pokeriyhteisö antaa yhteisölle ja pokeripelille: miksi he pelaavat pokeria ja minkä takia he viettävät aikaa yhteisössä? Peliyhteisön tutkimuksen pohjana käytän sosiologi Michel Maffesolin käsitettä uusheimolaisuus, johon sovellan ja vertaan tutkimaani yhteisöä. Lisäksi käyn läpi yhteisön jäsenten suhtautumista rahapelaamiseen ja erityisesti Texas Hold’em pokerivariaatioon, jota he yhteisössä pelasivat.
Tutkimusmetodeina käytän teemahaastattelua sekä passiivista havainnointia ja osallistuvaa havainnointia. Tutkielmaani varten haastattelin viittä yhteisön jäsentä. Passiivista havainnointia yhteisössä toteutin kuukauden ajan ja osallistuvaa havainnointia viisi kuukautta. Aktiivisen havainnoinnin lisäksi yhteisön kehitystä seurasin yhteisön ulkopuolelta käsin 3 vuoden ajan.
Haastatteluista käy ilmi, että yhteisöön saavuttiin joko pokerin tai kavereiden vuoksi, mutta yhteisöön jäätiin kavereiden takia. Useat haastateltavat kokivat yhteisössä olemisen hyvänä vaihteluna heidän arjelleen. Raha ei osoittautunut merkittäväksi motivaation lähteeksi pelaamiselle kenellekään haastateltavista.
Yhteisön jäsenet näkivät sosiaalisten aspektien olevan tärkeimpiä syitä yhteisössä pelaamiselle, ja vaikka monelle yhteisön merkitys oli pienentynyt ajan kuluessa, oli siellä pelaaminen silti tärkeä rutiini. Yhteisö täytti Maffesolin määritelmän uusheimolaisuudesta, koska peliyhteisö toimi jäsenilleen viihtyisänä ajanviettopaikkana, jossa käytiin tietyn aikaa, mutta josta kuitenkin ajan myötä lähdettiin pois. Lisäksi opiskelijoiden valmistuessa ja uusien opiskelijoiden tullessa yliopistoon on yhteisön jäsenten luontainen vaihtuvuus suurta.
|