An in vitro model to study the adipose tissue toll-like receptor -mediated effects of gut microbiota on non-alcoholic fatty liver disease development - Välimäki, Sakari (2017)
Alkoholista riippumaton rasvamaksa (NAFLD) on maailman yleisin maksasairaus ja saattaa johtaa kirroosin tai maksasyövän kehittymiseen. Viimeaikaisissa tutkimuksissa suolistosta peräisin olevin bakteerimolekyylien, kuten flagelliinin (FLG) ja lipopolysakkaridien (LPS), rooli rasvamaksan kehittymisessä on tunnistettu. Nämä molekyylit saattavat vaikuttaa maksaan välillisesti rasvakudoksen kautta toll-like reseptorien (TLR) signaalireittejä aktivoiden. Tässä tutkimuksessa selvitettiin FLG:n ja LPS:n rasvasoluvälitteisiä vaikutuksia HepG2-hepatoomasoluihin. Hypoteesina oli, että FLG ja LPS lisäisivät HepG2 soluissa rasvan kerääntymistä, insuliiniresistenssiä ja tulehdusta, joita mitattiin kvantitatiivisella PCR:llä sekä western blotilla. Tulokset osoittavat, että FLG saattaa vaikuttaa rasvamaksan kehitykseen erityisesti adiposyyttien kautta.