"Mielestäni olin aika onnekas" : nuorten koulutettujen maahanmuuttajanaisten kertomuksia suomalaisilta työmarkkinoilta - Jokiranta, Jenni (2017)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa kuvataan nuorten koulutettujen maahanmuuttajanaisten kokemuksia työllistymisestä ja työelämään sopeutumisesta Suomalaisilla työmarkkinoilla. Haastatellut yhdeksän naista olivat alle 35-vuotiaita, eri maista kotoisin olevia henkilöitä, jotka olivat työllistyneet Suomessa toisen työnantajan palvelukseen. Haastateltavat henkilöt valittiin tutkimukseen tutkijan omien verkostojen kautta sekä lumipallo-otantaa hyödyntämällä. Tutkimuksen teoria pohjautuu toimijuuteen sekä toimintamahdollisuuksien teoriaan. Näiden teorioiden avulla pyritään kuvailemaan työnhakijan oman aktiivisuuden ja toiminnan merkitystä työmarkkinoille pääsemiseksi. Lisäksi kyseiset teoriat auttavat huomioimaan resurssien vaikutuksen urakehitykselle ja sopeutumiselle. Tutkimuksessa käytetty kriittisten tapahtumien teoria ohjaa tutkimusta huomioimaan tapahtumia, jotka ovat olleet haastateltavan näkemyksen mukaan hänen uran kannalta olennaisia. Subjektiivisuutta korostavana tutkimuksena aineiston tuottaminen tapahtui narratiivisissa haastatteluissa. Tuotetun aineiston analysoiminen tapahtui teemoittelemalla. Tulosten mukaan nuorten maahanmuuttajanaisten työllistymisen suurimpina ongelmina nähtiin suomen kielen taidon puutteet, työkokemuksen vähäisyys ja asenneilmapiiri. Sen sijaan sukupuolella tai iällä ei koettu olevan erityistä vaikutusta työmahdollisuuksiin. Tärkeimpinä resursseina pidettiin omaa aktiivisuutta, verkostoja, koulutusta ja kielitaitoa. Alku-uran kehityksen kannalta kriittisimmiksi tapahtumiksi nimettiin yksimielisesti erilaiset työharjoittelut. Suurin osa haastateltavista piti urakehitystä tällä hetkellä tärkeämpänä kuin perheen perustamista. Monimuotoisuusjohtamiseen panostaneissa organisaatioissa työskentelevät haastateltavat olivat tyytyväisiä työoloihinsa ja työn joustavuuteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ainakin koulutettujen nuorten maahanmuuttajanaisten työllistymismahdollisuudet ovat Suomessa hyvät. Tutkimusta varten tuotetun tutkimusaineiston käyttöoikeudet siirtyvät tämän tutkimuksen julkaisemisen jälkeen tutkimuksen toimeksiantajalle, WeAllFinland–hankkeelle.