Exploring EEG recordings of Focused Attention Meditation with Fourier-ICA - Heinilä, Erkka (2017)
Meditaation harjoittamiseen liitetään usein useita terveyshyötyjä. Elektroenkefalografia (EEG)-menetelmällä on mahdollista seurata hermostossa meditaatioistunnon aikana tapahtuvia ajallisia muutoksia. Löydöt tällä alueella antaisivat lisää tietoa erityisesti meditaation aivovasteista, mutta myös yleisempää tietoa aivojen toiminnasta luonnollisissa olosuhteissa. Tässä tutkielmassa käytetään Fourier-ICA:ksi kutsuttua itsenäisten komponenttien analyysin muunnelmaa meditaatioistunnoista saatujen EEG-aineistojen analyysiin ja näytetään että itsenäisten komponenttien analyysiä voi käyttää muuhunkin kuin vain häiriöiden poistamiseen, mikä on sen tavallisin käyttötapaus EEG-tutkimuksissa. Erityisesti tutkielmassa etsitään vastausta kysymykseen ovatko keskittymisen ja ajatusten harhailun aivovasteet tällä menetelmällä erotettavissa toisistaan.