Pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönoton ongelmat - Uusitalo, Eliisa (2017)
Pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät ovat kasvavassa suosiossa yritysten keskuudessa. Pilvipohjainen toiminnanohjausjärjestelmä mahdollistaa yrityksen kilpailukyvyn parantumisen, kustannusten laskun ja toimintojen yhtenäistämisen tuoden yritykselle merkittäviä hyötyjä. Se on käytettäessä myös halvempi vaihtoehto kuin perinteinen toiminnanohjausjärjestelmä, koska pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän käytöstä maksetaan ainoastaan käyttömäärän perusteella. Silti pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa voi ilmetä ongelmia, jotka pahimmassa tapauksessa johtavat käyttöönoton epäonnistumiseen ja estävät yritystä saavuttamasta järjestelmän tuomat edut. Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönoton ongelmia. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen tavoitteena on selvittää vastaus tutkimuskysymykseen ”Millaisia ongelmia pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa ilmenee?”. Pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönoton ongelmat voivat liittyä yleisesti pilvilaskennan tai toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton ongelmiin, mutta useimmiten ne liittyvät yrityksen teknologiseen, organisatoriseen tai ympäristölliseen kontekstiin. Merkittävimpiä ongelmia pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotossa ovat esimerkiksi organisaation toimintaan ja järjestelmän muuntelemiseen liittyvät ongelmat sekä tietoturvaongelmat ja tiedon siirtoon liittyvät ongelmat. Nämä ongelmat voivat johtaa siihen, että yritys kokee pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton haasteelliseksi ja epäonnistuu käyttöönottoprosessissa.