Lisättyyn todellisuuteen perustuvien ohjelmistojen liiketoimintamallit - Koskinen, Juho (2017)
Lisätty todellisuus (englanniksi 'Augmented Reality', usein lyhennettynä 'AR') on paljon potentiaalia omaava teknologia, minkä uskotaan yleistyvän lähitulevaisuudessa. Tämä tutkielma luo kirjallisuuteen perustuen katsauksen lisätyn todellisuuden liiketoiminnan näkökulmasta. Päämielenkiinto on lisättyyn todellisuuteen perustuvien ohjelmistojen liiketoimintamalleissa. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan erinäisten määritelmien avulla. Tässä tutkielmassa lisätyllä todellisuudella tarkoitetaan tapauksia, joissa oikeaa kolmiulotteista ympäristöä täydennetään virtuaalisilla elementeillä oikeaan paikkaan ja aikaan sijoitettuina. Tämä on mahdollista toteuttaa erinäisten järjestelmien avulla, muun muassa älypuhelimien, tietokoneiden näyttöjen tai älylasien avulla. Liiketoimintamalleja tarkastellaan niin ikään kirjallisuuteen ja määritelmiin perustuen. Tulokset osoittavat, että lisätyn todellisuuden ohjelmistojen liiketoimintamallit sisältävät monia yhteisiä piirteitä esimerkiksi älypuhelimien ohjelmistojen kanssa, muun muassa ansaintamallien osalta. Lisätyn todellisuuden ohjelmistot voivat tarjooman osalta tarjota lukuisia arvolupauksia eri alojen toimijoille, minkä seurauksena myöskään asiakkaat eivät rajaudu tiettyyn markkinaan. Infrastruktuuri on paljolti samanlainen kuin muissakin ohjelmistoalan yrityksissä, vaikka lisätty todellisuus asettaa omia osaamis- ja työkaluvaatimuksia. Myöskään kulurakenne ja tulovirrat eivät osoita merkkejä suuremmista muutoksista ohjelmistoalan liiketoimintamalleihin. Tarkempaa tutkimusta liiketoimintamallien eri osa-alueista tarvitaan lisätyn todellisuuden kehittyessä ja yleistyessä.