Maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kielelliset keinot empatian osoittamiseen - Harju, Hanna (2017)
Käsittelen tutkimuksessani maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kielellisiä keinoja osoittaa empatiaa. Sairaanhoitajien suomen kielen taidon tutkiminen on ajankohtaista, sillä ulkomailta lähtöisin olevien sairaanhoitajien määrä Suomen terveydenhuollon henkilöstössä on jatkuvassa kasvussa. Empatian osoittaminen on yksi sairaanhoitajien keskeisistä vuorovaikutustaidoista asiakas-hoitajasuhteessa, joten on tärkeää tutkia, millaisia kielellisiä keinoja suomea toisena kielenään puhuvilla sairaanhoitajilla on empatian osoittamiseen. Tutkimuskysymykseni ovat: 1) Millaisin kielellisin keinoin maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat osoittavat empatiaa keskustellessaan potilaan omaisen kanssa? 2) Millaisia leksikaalisia ja millaisia prosodisia keinoja sairaanhoitajat keskustelussa käyttävät? Tutkimukseni pohjautuu maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien ammattikielitaidon tutkimukseen, sairaanhoitajien empaattisuuden tutkimukseen ja empatian teoriaan. Maahanmuuttajasairaanhoitajien ammattikielitaidon samoin kuin yleisesti sairaanhoitajien empaattisuuden tutkimusta on tehty runsaasti. Aiheet ovat kiinnostaneet myös pro gradu - ja opinnäytetyötutkijoita. Empatian osoittamisesta kielen keinoin on kuitenkin tehty tutkimusta vasta niukasti. Tässä tutkimuksessa tarkoitan empatialla ihmisen kykyä tulkita toisen ihmisen tunteita ja samaistua niihin sekä viestimistä toiselle, että jakaa tunnetilan hänen kanssaan. Käytän aineistonani Terveydenhuollon suomi: suomen kielen taidon kehittäminen ja arviointi terveydenhuollon alalla -hanketta (2014-2015) varten kerättyä aineistoa, josta olen rajannut omaan tutkimukseeni sopivan aineiston. Aineistoni koostuu kymmenen osallistujan puhenäytteistä, joiden taustalla on tehtävänanto puhua potilaan omaisen kanssa puhelimessa ja kertoa hänelle potilaan voinnista annetun hoitokertomuksen avulla. Aineiston analyysimenetelmäni on ollut teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimuksessani selvisi, että maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien osoittama empatia ilmenee heidän tavoissaan identifioida itseään, viitata potilaaseen, lohduttaa ja rauhoitella omaista, esittää huolensa, huomioida omaisen huoli ja vaihtaa rekisteriä. Hoitajien käyttämiä leksikaalisia keinoja empatian osoittamiseen ovat esimerkiksi positiiviset ilmaisut ja empatiaa viestivät sanavalinnat. Hoitajien käyttämiä prosodisia keinoja empatian osoittamiseen taas ovat esimerkiksi lausepainon käyttö ja sävelkulun vaihtelu, joiden avulla lausumaan luodaan esimerkiksi rauhoitteleva tai vakuuttava äänensävy. Tutkimukseni voidaan nähdä osana maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien suomen kielen taidon tutkimusta, ja siitä voi olla hyötyä maahanmuuttajasairaanhoitajien kielitaidon arvioinnissa tai myöhemmässä tutkimuksessa. Tutkimukseni voi myös toimia innostajana kielitieteiden empatiatutkimukselle.