"Joskus joutuu pyytämään 'vanhus-teini-vanhus' -sanakirjaa" - kuinka eri-ikäiset tuntevat uudissanoja - Mujunen, Jutta (2017)
Tutkimukseni aiheena on uudissanojen tuntemus eri-ikäisten keskuudessa. Uudissanoihin liittyvä aiempi tutkimus on keskittynyt lähinnä sanojen muodostumiseen, ja eri-ikäisten kielenkäyttöä on lähestytty monista eri näkökulmista. Uudissanoja ja eri-ikäisiä kielenkäyttäjiä ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu samanaikaisesti, minkä vuoksi tutkimukselleni on tarvetta. Tavoitteena on ollut selvittää, kuinka hyvin eri-ikäiset tuntevat uudissanoja ja missä määrin he ottavat niitä omaan käyttöönsä. Olen vertaillut eri-ikäisten tietoja uudissanojen merkityksistä muun muassa sanan aihepiirin sekä sanan alkuperän näkökulmasta. Lisäksi olen tarkastellut, kuinka itselle vieraiden uudissanojen merkityksiä lähestytään.