Koneoppivat järjestelmät osana organisaation strategista kehittämistä - Nurminen, Hanna (2017)
Tekoälyjärjestelmiä on tutkittu jo useiden vuosikymmenien ajan, mutta vasta lähivuosina niitä on menestyksekkäästi onnistuttu ottamaan käyttöön eri toimialoilla. Tekoäly käsitteenä on laaja ja sen rajaaminen on verrattain haastavaa. Koneoppiminen on yksi tekoälyn alakategorioista. Koneoppivalla järjestelmällä tarkoitetaan itsenäisesti toimivaa ja oppivaa tekoälyjärjestelmää. Koneoppimisen hyödyistä ja uhista on paljon keskustelua, mutta varsinaisia tutkimustuloksia liiketoiminnallisista hyödyistä ei juuri ole. Tutkielmani tarkastelee koneoppimista osana organisaation kehitysstrategiaa ja erilaisia kehitysmahdollisuuksia, joita koneoppivat järjestelmät voivat tarjota. Tarkoituksena on selvittää koneoppimisen potentiaali kilpailuedun lähteenä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa lähdeaineistoa on kerätty tekoälyn ja koneoppimisen tutkimuksesta sekä strategisen kehittämisen tutkimuksesta. Keskeisimmät tulokset osoittavat koneoppivien järjestelmien olevan hyvin potentiaalisia kilpailuedun lähteitä. Koneoppimisen implementointi liiketoimintaprosesseihin voi nostaa organisaation tehokkuutta ja kasvattaa kilpailuetua.