USA:n presidentinvaalien ehdokkaiden representaatiot vaaliväittelyitä koskevissa Helsingin Sanomien uutisteksteissä - Knuutila, Saara (2017)
Tässä tutkielmassa olen tutkinut Helsingin Sanomien uutisten muodostamia representaatioita vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaista Donald Trumpista ja Hillary Clintonista. Vaaleista uutisoitiin run-saasti ympäri maailmaa paitsi niiden yhteiskunnallisen merkittävyyden myös poikkeuksellisten käänteiden ja ehdokkaiden välisten ristiriitojen takia. Myös yleisön mielipiteet olivat vahvasti jakautuneet sillä Trump nähtiin arvaamattomana mutta uudistavana vaihtoehtona, kun taas Clintonia pidettiin turvallisena jatkumona Barack Obaman kausille. Tämän huomioiden uutisointi aiheesta on kiinnostavaa: uutisten oletetaan tarjoavan objektiivista informaatiota, mutta kuitenkin tiedotusvälineet ovat vahva mielikuvien luoja, ja usein tiettyjen näkökulmien hegemonisoituminen asettaa tietyt diskurssit valtaan toisten jäädessä vähemmälle huomiolle. Diskursseilla tarkoitetaan yhteiskunnassa vallitsevia kiteytyneitä puhetapoja, jotka esiintyvät tietyissä sosiaalisissa tilanteissa tiettynä aikana. Toimittajilla on asemansa vuoksi valtaa, joten heidän tekemillään kielellisillä valin-noilla on merkitystä. Sen vuoksi median luomien representaatioiden ja niiden taustalla vaikuttavien diskurssien kriittinen tarkastelu on tarpeen, ja tutkimukseni pohjautuukin kriittiseen diskurssintutkimukseen.