Prospektiteoria, realisoimattomat voitot ja momentum suomalaisessa aineistossa - Issakainen, Antti (2017)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Grinblattin ja Hanin (2005) mukaisesti realisoimatto-mia voittoja tulevien tuottojen selittäjänä. Tämä aiheuttaa tutkijoiden julkaisussa Fama-MacBeth -regressiolla Yhdysvaltojen pörsseissä aggregaattitasolla havaittavan momentumin kaltaisen ilmiön, kun prospektiteorian ja mentaalilaskennan mukaisesti osa sijoittajista alireagoi fundamenttihintojen muutokseen aiheuttaen hintojen ennus-tettavuutta. Momentum havaitaan sekä Jegadeeshin ja Titmanin (1993) mukaisten menneiden tuottojen että realisoimattomien voittojen avulla, joista realisoimattomat voitot toimivat huomattavasti parempana selittäjänä saaden tilastollisesti merkitse-vämmän ja arvoltaan suuremman kertoimen. Realisoimattomien voittojen muuttujien lisääminen regressioyhtälöön hävittää menneisiin tuottoihin perustuvan momentumin täysin. Tämän tutkielman suomalaisella aineistolla toteutettu tutkimus ei löydä tukea Grinblattin ja Hanin (2005) tuloksille, kun Fama-MacBeth -regressio tuottaa tilastolli-sesti merkitsevän negatiivisen arvon realisoimattomille voitoille. Tämä aiheuttaisi siis negatiivisen vaikutuksen tuleviin tuottoihin. Laajentamalla näkökulmaa paneeliesti-moinnilla saatuihin tuloksiin, löydetään tilastollisesti merkityksetön negatiivinen rea-lisoimattomien voittojen muuttuja. Tarkastellessa menneisiin tuottoihin perustuvaa momentumia, Fama-MacBeth -regressio tuottaa tilastollisesti merkityksettömän, pa-neeliregressio taas tilastollisesti merkitsevän Jegadeeshin ja Titmanin (1993) mukaisten momentumin. Realisoimattomien voittojen muuttujan lisääminen paneeliestimointiin ei hävitä menneiden tuottojen momentumia. Erot alkuperäiseen tutkimukseen voivat selittyä toisistaan poikkeavilla aineistoilla ja osakevaihdon määrillä, sekä muuttujissa havaittavilla rakennemuutoksilla.