Liitosalgoritmit ja niiden soveltuvuus liitosoperaation toteuttamiseen relaatiotietokannanhallintajärjestelmissä - Alila, Juuso (2017)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan liitosoperaation toteuttavia liitosalgoritmeja relaatiotietokannanhallintajärjestelmissä. Tutkielman tavoitteena on esitellä kolme yleisintä liitosalgoritmia – nested loop, sort-merge ja hash join – toimintaperiaatteineen sekä selvittää, mikä näistä liitosalgoritmeista on soveltuvin toteuttamaan liitoksen. Lisäksi tutkielmassa kerrotaan lyhyesti tietokantakyselyn käsittelystä ja optimoinnista, jotta lukija saisi käsityksen siitä, mikä on liitosalgoritmin rooli osana tietokantakyselyn käsittelyprosessia, ja miten kyselyn optimointi vaikuttaa liitosalgoritmin valintaan. Tutkimuksessa selvisi, että yksikään kolmesta yleisimmästä liitosalgoritmista ei ole kaikkien liitosoperaatioiden osalta soveltuvin vaihtoehto, vaan algoritmin soveltuvuuteen vaikuttaa liitosoperaatiossa käsiteltävien relaatioiden koko ja relaatioiden sisältämä data. Lisäksi optimoinnilla on osuutta liitosalgoritmin valintaan.