Move! performance technique errors observed by students in teacher education - Nikula, Linda (2017)
Nikula, L. 2017. Move! suoritusten tekniikkavirheitä luokanopettajaopiskelijoiden havaitsemina. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapedagogiikan pro gradu –tutkielma, 57 s., 1 liite. Move! –fyysisen toimintakyvyn mittaukset toteutetaan valtakunnallisesti kaikille perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille. Mittaukset tulee toteuttaa 5. vuosiluokan oppilaille elokuun 2016 alusta ja 8. vuosiluokan oppilaille elokuun 2018 alusta lähtien. Move! -järjestelmän tarkoituksena on auttaa oppilaita ja heidän huoltajiaan ymmärtämään fyysisen toimintakyvyn, terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelun yhteys. Jotta voidaan motivoida oppilaita huolehtimaan omasta fyysisestä toimintakyvystä, välttää tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja taata oppilaiden tulosten tarkkuus, opettajan tulee olla hyvin tietoinen näiden mittausten oikeista suoritustekniikoista. Pääosin luokanopettajat suorittavat 5. vuosiluokkien oppilaiden Move! mittaukset. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia suoritusteknisiä virheitä luokanopettajaopiskelijat havainnoivat Move!-fyysisen toimintakyvyn videoista. Lisäksi, tarkoituksena oli tutkia virheiden löytymisen ja opiskelijan taustan välistä yhteyttä. Internet-pohjainen (Webropol 2.0) kyselylomake kehitettiin tätä tutkimusta varten. Kyselylomake kattoi opiskelijan taustaan liittyvät kysymykset opiskelijan harrastuksista, aikaisemmista ja nykyisistä liikunnan opinnoista sekä aikaisemmasta ammatista. Kyselylomakkeen pääosio sisälsi kahdeksan Move! -fyysisen toimintakykymittariston videota, jotka oli kuvattu tutkimusta varten. Nämä videot sisälsivät erilaisia suoritusteknisiä virheitä. Opiskelijoiden tuli havainnoida mahdolliset suoritustekniset virheet videoista. Aineiston analyysiin käytettiin IBM SPSS Statistics 24 -ohjelmistoa. Aineiston analysoimiseen käytettiin kuvailevista menetelmistä prosenttiosuuksia ja keskiarvo, mediaani, minimi ja maksimi arvoja. Ryhmien välisiä eroja analysoitiin kahden riippuvan otoksen t-testillä, Pearsonin tulomomenttikorrelaatiokertoimella (r), kahden riippumattoman otoksen t-testillä ja yksisuuntaisella varianssianalyysillä (ANOVA). Tutkimukseen osallistui 71 opiskelijaa. Opiskelijat havainnoivat keskimäärin 71% kaikista virheistä oikein. Eniten virheitä opiskelijat löysivät ylävartalon kohotus (ka 4.3 pistettä), alaselän ojennus täysistunnassa (ka 4.3 pistettä) ja olkapään liikkuvuus (ka 4.1 pistettä) videoista. Vähiten suoritusteknisiä virheitä löytyi heitto-kiinniottoyhdistelmä (ka 2.5 pistettä), vauhditon 5-loikka edestä kuvattuna (ka 2.9 pistettä) ja vauhditon 5-loikka sivusta kuvattuna (ka 2.9 pistettä) videoista. Kun vertailtiin eri vartalonosia keskenään, vähiten virheitä opiskelijat osasivat havainnoida pään asennosta (ka 4.1 pistettä). Opiskelijoiden taustoilla ei ollut yhteyttä virheiden havainnointiin. Videot, joista opiskelijat havaitsivat suoritusteknisiä virheitä parhaiten, olivat rauhallisia ja sisälsivät vain vähän liikkuvia vartalonosia. Videot, joista opiskelijat havaitsivat vähiten tekniikkavirheitä, olivat nopeatempoisia ja sisälsivät useita liikkuvia vartalonosia. Opiskelijat havainnoivat vähiten virheitä pään asennosta. Move! koulutuksessa tulisikin keskittyä erityisesti näihin mittausosioihin. Fyysisesti aktiivisten suoritusten havainnointitaito on yksi tärkeimmistä liikunnanopettajan taidoista. Hyvä havainnointitaito mahdollistaa myönteisen ja korjaavan palautteen antamisen oppilaille. Palautteen avulla oppilas voi parantaa motorisia perustaitojaan, mikä antaa pätevyyden kokemuksia. Pätevyyden kokemukset tuovat iloa ja motivoivat oppilaita liikkumaan.