Säteilyn aiheuttamat värinmuutokset korkeasaantoisessa massassa - Piirainen, Samuli (2017)
Korkeasaantoisen havusulfaattimassan sähkömagneettisen säteilyn aiheuttama kellastuminen aiheutuu puun natiiveista sekä sulfaattikeiton aikana syntyvistä kromoforeista. Kromoforit ovat kemiallisia rakenteita, jotka absorboivat säteilyä näkyvän valon alueelta, minkä seurauksena syntyy värejä. Kellastumisen aiheutumiseksi kemialliseen rakenteeseen on synnyttävä kromoforisia rakenteita, jotka absorboivat näkyvää valoa sini-viher-alueella. Havupuiden osalta kromoforisia rakenteita esiintyy ligniinissä, uuteaineissa sekä hiilihydraattien johdannaisissa.