Peruskoulun ja toisen asteen nivelvaiheprosessi ja moniammatillinen yhteistyö - Routamo, Sanna (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten nivelvaihe peruskoulusta toiselle asteelle etenee, mitä keskeisiä asioita kyseisessä prosessissa tulee ottaa huomioon ja millaista moniammatillista yhteistyötä prosessin aikana tehdään. Tutkimuksen nivelvaihetta on tarkasteltu erityistä tukea tarvitsevan oppilaan näkökulmasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin peruskoulun ja toisen asteen nivelvaiheessa työskenteleviltä työntekijöiltä kysely- ja kuvauslomakkeilla. Aineisto analysoitiin temaattisella aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tulokset osoittavat, että nivelvaiheessa peruskoulusta toiselle asteelle tehdään monenlaisia ohjauksen toimenpiteitä läpi yläkoulun. Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla nivelvaiheen ohjausta toteutetaan oppilaanohjauksen lisäksi monenlaisten ammattilaisten yhteistyönä pitkällä aikavälillä. Nivelvaiheprosessissa moniammatillista yhteistyötä tehdään poikkihallinnollisesti. Nuoren yksilöllisten tarpeiden huomioiminen, olennaisten tietojen siirtäminen informatiivisena sekä ohjauksellisena asiana ja nivelvaiheessa mahdollisten esiin tulevien huolien tarkastelu ovat nivelvaiheen ohjauksen ydinkohtia. Johtopäätöksenä on, että nuoren elämänkulkuun kuuluva nivelvaihepolku tulee suunnitella yhdessä nuoren kanssa huomioiden kaikki ympärillä olevat olennaiset yksityiskohdat, joita nuori siirtymäänsä tarvitsee. Peruskoulun loppuessa jokaisella oppilaalla on oma siirtymävaiheeseen suuntaava jatkosuunnitelma. Tämä tutkimus toi esille useita hyvin toimivia käytänteitä, joita voidaan jakaa ja hyödyntää nivelvaihetyöskentelyssä.