Kristillisen Työväen Liiton politiikasta vetäytyminen 1917-1922 - Heikkilä, Johannes (2017)
Tutkielmassani käsittelen Kristillisen Työväen Liiton politiikasta vetäytymistä. Liitto otti osaa poliittisena puolueena vuosien 1907-1919 eduskuntavaaleihin saavuttaen enimmillään kaksi samanaikaista kansanedustajan paikkaa. Valtakunnan politiikasta vetäytymisen jälkeen liitto jatkoi toimintaansa valistus- ja evankeliointijärjestönä. Kristillinen Työväen Liitto sai alkunsa vuonna 1906 sosialidemokraattisessa työväenliikkeessä omaksutun ateismin vastustamisesta ja kirkollisten piirien halusta suitsia radikaaliksi muuttunutta työväenliikettä. Kaksi lähtökohtaa säilyi puolueessa koko poliittisen toiminnan ajan, vaikka alkuinnostuksen jälkeen kirkolliset tahot jäivät taka-alalle. Tutkielmassani selvitän politiikasta vetäytymiseen johtanutta ristiriitojen sävyttämää kehitystä. Työssäni seuraan liikkeen sisäistä konfliktia ja lähestyn sitä sekä tapahtumahistoriallisena kuvauksena että konfliktin taustalla olleiden ihmisten, ajatusten ja asenteiden analyysinä. Tarkastelen vuosien 1917 - 1922 kristillisen työväenliikkeen kehitystä poliittisena prosessina, jonka lopputulemana oli päätös vetäytyä politiikasta. Tutkielmassani käytän päälähteinä julkista keskustelua liikkeen suunnasta sen äänenkannattajassa Työkansassa ja liikkeen virallisia asiakirjoja. Tutkimukseni alaiset vuodet olivat Kristillisessä Työväen Liitossa ristiriitojen sävyttämät. Sisällissodan seurauksena liiton puheenjohtajana 11 vuotta toiminut Antti Kaarne syrjäytettiin, mikä johti pitkä aikaiseen ja laajalle levinneeseen konfliktiin Kristillisen Työväen Liiton sisällä. Toinen merkittävä konflikti syntyi kun Kristillisen Työväen Nuorisoliiton taholta pyrittiin saamaan puolueen periaateohjelmaan kirjaus, että vaaleissa se liittoutuu sosialidemokraattien kanssa. Tämä johti hajaannukseen, joka jakoi puolueen kahtia. Voimakkaat sisäiset konfliktit vähensivät puoleen sisäistä koheesiota ja heikensivät sen ennestään pieniä resursseja. Tästä johtuen vaaleissa menestyminen katsottiin Kristillisessä Työväen Liitossa mahdottomaksi ja puolue julistautui ennen vuoden 1922 eduskuntavaaleja vaalilakkoon, joka jäi pysyväksi.