Tietokonepohjainen adaptiivinen testaus - edut ja haitat - Asikainen, Mikko (2017)
Adaptiivista testausta pidetään yleisesti toimivana ja tehokkaana menetelmänä yksilön halutun piirteen mittaamista varten. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella minkälaisia etuja ja haittoja adaptiivisen testaus tuo mukanaan. Tässä tutkimuksessa on keskitytty pääosin kaksijakoiseen oikein-väärin-muuttujien mallinnukseen osiovaste-teoriaan käyttäen. Osiovaste-teoria on tilastollinen funktio, jossa yksilöiden ja osioiden latentteja piirteitä käytetään vastauksien ennustavina muuttujina. Tuloksena voi todeta, että adaptiivinen testaus tarjoaa monia hyötyjä, kuten lyhemmät testit, tarkentuneen mittauksen sekä mahdollisuuden vertailla eri osioihin vastanneita vastaajia keskenään. Lyhentyneet testit ja tarkemmin valitut osiot motivoivat vastaajia paremmin, sillä tekijälle ei tule liian helppoja tai liian vaikeita osioita. Monista eduista huolimatta adaptiivisessa testaamisessa on myös haittapuolensa, jotka tulevat pääasiassa osiovaste-teorian tavasta mallintaa vastaajia ja osioita. Tulosten esit-täminen ei ole niin yksiselitteistä kuin klassisessa testauksessa. Adaptiivisen testin rakentaminen ja ylläpito on haastavampaa ja työläämpää. Testiä varten tarvitaan suuri määrä hyvin toimivia osioita, ja adaptiivisen testin yksi suurista haasteista onkin laadukkaan ja kalibroidun osiopankin rakentaminen.