Köyhät ritarit : luottamus köyhyyskirjoituskilpailuun osallistuneiden lapsiperheiden vanhempien kirjoituksissa - Liikanen, Sanna-Liisa (2017)
Ammatillisen lisensiaatintutkimuksen tehtävänä on selvittää, mihin köyhien lapsiperheiden vanhemmat luottavat. Tutkimuksessa luottamus määritellään arjessa toimimista helpottavana suhteena, kuten esimerkiksi koettuna tukena tai yhteenkuuluvuutena. Tutkimuksen aineistona on 42 lapsiperheen vanhemman kirjoittamaa Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä –kirjoituskilpailuun osallistunutta kirjoitusta. Kirjoittajat asuvat Etelä-Suomessa kaupunkimaisissa kunnissa ja heistä naisia on kolmekymmentäkahdeksan ja miehiä neljä. Tutkimus on laadullinen, fenomenologiseen lähestymistapaan sitoutuva eli se pyrkii tavoittamaan kokemusta. Kirjoituskilpailuun osallistuneet kirjoitukset ymmärretään kirjoituksina koetusta arjesta. Aineistoa on käsitelty sisällönanalyysin keinoin teemoittelemalla ja tyypittelemällä. Teemallisen analyysin perusteella kirjoituksissa kuvattiin luottamusta, epäluottamusta ja luottamusta omaan itseen. Kuvallisten ja kirjallisten tiivistelmien analyysin pohjalta aineistosta löytyi kuusi luottamustyyppiä: Taistelijat, Puolisoon luottavat, Sukuihmiset, Verkostoitujat, Kriitikot ja Kurjat. Tutkimus osoittaa, että köyhien lapsiperheiden vanhemmat kokevat luottamusta ja epäluottamusta monin eri tavoin. Yhteistä kirjoituksille on se, että viranomaisia ja palvelujärjestelmää kohtaan koetaan usein epäluottamusta. Koetun epäluottamuksen taustalla on palvelujen ja tuen tarpeen kohtaamattomuuden lisäksi huonot asiointikokemukset viranomaisten luona ja palvelujärjestelmässä. Sen sijaan luottamusta koetaan erityisesti omaan lähiverkostoon ja myös omaan selviytymiseen. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että perheiden arjessa läheisverkoston – perheen, suvun ja ystävien – kautta saatu tuki on tärkeää. Luonnollisten yhteisöjen merkitys tulisi huomioida myös vahvemmin sosiaalityössä. Sosiaalityön kehittä- misessä huomiota olisi kiinnitettävä asiakkaan kohtaamiseen ja siihen, että asiakkaan saama tuki olisi paitsi konkreettista, myös oikea-aikaisesti annettua.