Next-to-leading order corrections to deep inelastic scattering structure functions at small Bjorken-x - Hänninen, Henri (2017)
Syvän epäelastisen sironnan kokeellisia tuloksia on kuvattu onnistuneesti pie- nillä Bjorkenin x:n arvoilla käyttämällä sironnan dipolimallia ja johtavan kerta- luvun valokartiohäiriöteoriaa. On tärkeää selvittää, paraneeko teorian kuvaavuus tutkimalla vaikutuksia korkeampien kertalukujen häiriöteoriasta. Mittaustulosten kuvauksen parantamiseksi tässä työssä johdetaan korjauksia johtavan kertaluvun vaikutusalaan ja rakennefunktioihin häiriöteorian toisessa ker- taluvussa. Tämän toteuttamiseksi esitellään tarvittavassa määrin valokartiokvant- tikenttäteoria, pienen Bjorken-x sironnan dipolimalli ja häiriöteoriaa. Johdettu toi- sen kertaluvun vaikutusalala sisältää pehmeän divergenssin prosessin sisältämien sisäisten gluonien takia. Tämä divergenssi katkaisu-reguloidaan, mistä saadaan äärelliset numeerisesti laskettavat vaikutusalat ja rakennefunktiot. Johdetut toisen kertaluvun korjaukset evaluoidaan numeerisesti ja verrataan tunnettuihin johtavan kertaluvun tuloksiin. Regularisaatio havaitaan toimivaksi, mutta katkaisu ei poista dirvergenssiä täysin ideaalisella tavalla, mikä johtaa koh- tuuttoman suuriin toisen kertaluvun korjauksiin. Tämän seurauksena toisen kerta- luvun vaikutusala ja rakennefunktio tuloksista tulee negatiivisia korkeilla fotonin virtualiteeteilla, mikä on epäfysikaalista. Tämä tulos kertoo, että regularisaatioon tarvitaan huolellisempi lähtestymistapa.